Pozor! Podvodníci môžu aktivovať vašu mobilnú peňaženku.

 

V aktuálnej rýchlej dobe na chvíľku zastavte a zamyslite sa nad každým prijatým e-mailom a doručenou SMS. Ľahko sa totiž môžete stať obeťou elektronického podvodu a prísť tak o nemalé peniaze. Tieto tipy vám pomôžu odhaliť podvodníkov.

Smartfóny, notebooky, tablety, či iná elektronika. Tým všetkým sa otvárajú nové možnosti podvodníkom, ktorí rozposielajú falošné e-maily, SMS alebo odkaz na falošnú platobnú bránu. Môžete mať dojem, že ich odosiela banka. Vsádzajú na nepozornosť a roztržitosť, aby získali prístupové údaje ku kreditnej či debetnej karte alebo bankovému účtu. Ak im poskytnete všetky údaje o platobnej karte, môžu sa pokúsiť aktivovať na diaľku aj vašu mobilnú peňaženku ApplePay alebo GooglePay.

Vyhnite sa ApplePay a GooglePay podvodu

Nevyzrádzajte údaje o platobnej karte, PIN, dátum exspirácie ani CVV/CVC. Stáva sa, že podvodník klientovi „podstrčí“ falošnú platobnú bránu alebo formulár pre zadanie údajov o platobnej karte. Podvodník môže údaje o karte využiť na aktiváciu peňaženky (GooglePay/ApplePay), pre ktorú je nevyhnutný aktivačný kód doručený v SMS. A v tomto momente podvodník po druhýkrát útočí na pozornosť klienta. Pamätajte, že ani banka nemá všetky potrebné údaje pre autorizovanie platby z vášho účtu, a teda nemá v evidencii ani CVV kód karty.

Tip: Nakupujte v obchodoch a e-shopoch, ktoré poznáte alebo máte ich už overené.

Nepreposielajte svoje prístupy a overovacie kódy

Objavili sa aj útoky v podobe zdieľania alebo preposlania aktivačného kódu pre Apple Pay. Na podobnú SMS nereagujte: „Dobry den, kodom **** potvrdte pridanie svojej karty **** do Apple Pay. Kod nezdielajte ani neposielajte dalej. Platnost kodu je 30 min. CSOB“ Nepokračujte v akcii alebo aktivácii, ktorú ste sami nezačali alebo ak ste o údaje nežiadali. Môžete tak podvodníkovi poskytnúť údaje, vďaka ktorým začne realizovať podvodné transakcie.

V dnešnej uponáhľanej dobe si nemusíte všetko podozrivé všimnúť hneď. Existuje niekoľko parametrov, ktoré prezradia podvodníkov.

Podozrivý odosielateľ

Pozorne si rozkliknite adresu odosielateľa. V prípade, ak nesúvisí so spoločnosťou, za ktorú sa vydáva, alebo sa mierne odlišuje od skutočnej, používanej adresy, nereagujte.

Nezvyčajný vzhľad

Každý email od ČSOB obsahuje hlavičku s logom a v pätičke oficiálne údaje spoločnosti. Niektoré kópie emailov môžu byť hodnoverné, avšak údaje v ňom môžu byť neúplne alebo s chybami.

Chyby v texte

Nesprávne napísaný oficiálny názov spoločnosti, zlé skloňovanie, bohemizmy alebo aj gramatické chyby vám môžu napovedať, že ide o podvodnú správu.

(Ne)spravte to rýchlo, hneď, teraz

Nabádanie k akcii, ktorú potrebujete spraviť okamžite, inak nastanú obmedzenia by vo vás mali vzbudiť podozrenie. Ak viete, že si napríklad inštalujete mobilnú aplikáciu ČSOB SmartBanking, sama aplikácia vás vyzve k ďalšej akcii.

Stále si nie ste istý?

Ak máte akékoľvek podozrenie, bezodkladne kontaktujte ČSOB Infolinku 02 5966 8844. Ďalšou možnosťou je jednoducho neurobiť vôbec nič. V prípade, ak od vás potrebuje banka dodatočné overenie alebo údaje, bude vás kontaktovať zástupca Infolinky alebo pobočky ČSOB.

Tip: Prečítajte si aj blog Kybernetická bezpečnosť je rovnako dôležitá ako osobná.