7 tipov ako ušetriť nielen v období inflácie

 

Čím je inflácia vyššia, tým máme hlbšie do vrecka . Aj na tomto by ste mohli ušetriť zarobené peniaze.

Pripravte si VIP jedlo a drinky doma

Do reštaurácie chodíme, aby sme si užili dobré jedlo a stretli sa s priateľmi. Navrhnite občas svojim najbližším urobiť si jedlo z prvotriednych surovín doma. Spoločne si pripravte exkluzívne jedlo a drinky podľa receptu známeho šéfkuchára. Fantázii sa medze nekladú ani v dospelosti. Zorganizujte tematický večer, napríklad mexický, japonský, indický či taliansky večer.

Tip: Účet za jedlo si môžete rozdeliť a následne zaplatiť pomocou PAYME v ČSOB SmartBanking.

Plánujte

Vďaka plánovaniu môžete ušetriť a navyše zefektívniť svoj čas. Stačí, ak si naplánujete jedálny lístok na najbližší týždeň. Vyhnete sa tak zbytočnému nákupu potravín, ktoré možno nevyužijete a mohli by skončiť v koši. Plánovanie môžete využiť aj v prípade, že sa chystáte na dovolenku. Naštudujte si všetko o krajine alebo meste, ktoré túžite navštíviť. Možno zistíte, že niektoré pamiatky môžete navštíviť zadarmo alebo so zľavou zakúpením online lístkov. Môžete si zakúpiť výhodný lístok na MHD namiesto objednávania taxíkov. Reštaurácie a bary vo väčších mestách mávajú aj akcie formou „happy hour“, teda zliav v konkrétnych hodinách.

Tip: Nezabudnite si na cesty pribaliť poistenie alebo využite celoročné poistenie s kreditnou kartou Mastercard od ČSOB.

Obmedzte poplatky za vedenie bankového účtu

Každé ušetrené euro sa počíta. Preštudujte si, za akých podmienok môžete mať bankový účet Pohoda alebo Extra Pohoda v ČSOB bez poplatku. Žiadne poplatky však nemusíte riešiť s ČSOB Smart účtom, ktorý si založíte zadarmo a jeho vedenie je úplne bez poplatku.

Tip: Ušetrené peniaze, ktoré aktuálne nepotrebujete minúť, môžete odložiť na sporiaci účet Depozit. Vaše úspory sa vám môžu úročiť efektívnejšie, ako keby ležali na bežnom účte.

Načas zrušte predplatné

Otvorte smartfón a preskúmajte svoje aplikácie a predplatné. Zhodnoťte si, čo má pre vás v tomto momente hodnotu a bez ktorého predplatného viete načas prežiť. Namiesto pozerania seriálov sa môžete napríklad pohrúžiť do čítania kníh alebo sa môžete začať učiť novému hobby. Skúste len chvíľku porozmýšľať a rozpamätať sa, čo by ste túžili vedieť alebo čo by ste radi robili, keby ste mali viac času.

Kupujte z druhej ruky

Nákupy z druhej ruky alebo „second handy“ sú v zahraničí veľmi obľúbené a našli si fanúšikov už aj na Slovensku. Nákupy sa nemusia týkať len oblečenia, ale aj nábytku či dokonca kníh. Čoraz obľúbenejšie sú aj výmenné obchody medzi ľuďmi „swapy“. Swapovať môžete bytové rastliny a veci, ktoré už doma nepotrebujete a sú vo výbornom stave.

Obmedzte jazdenie autom

Lístok na MHD alebo predplatená permanentka na dopravu vás môžu vyjsť mesačne o desiatky eur lacnejšie ako pohodlná cesta autom. Cestovanie mestskou hromadnou dopravou síce trvá dlhšie, no tento čas môžete využiť napríklad na čítanie správ, počúvanie podcastov či učenie sa nového cudzieho jazyka. Ak potrebujete niektoré dni prísť do práce autom, cestu spojte napríklad s nákupom potravín, návštevou pošty a ďalšími potrebnými zastávkami, ktoré máte po ceste domov. V teplejších mesiacoch môžete namiesto MHD skúsiť cestu do práce prejsť aj na bicykli alebo kolobežke.

Optimalizujte svoje financie

K optimalizácii financií vám môže pomôcť spojenie úverov a pôžičiek do jedného. Refinancovať v ČSOB môžete povolené prečerpanie účtu, z ktorého sa neviete dostať späť do plusu a mesačne vás môže stáť desiatky eur navyše, prečerpané kreditné karty, úvery leasingových spoločností či pôžičky nebankových spoločností. Ak máte viacero splátok v rôznych dátumoch, po refinancovaní už budete myslieť len na jeden dátum. Výšku mesačnej splátky si môžete regulovať aj dĺžkou splatnosti úveru napríklad na 5 či dokonca na 8 rokov.

Tip: Svoj úver môžete splatiť aj skôr ako do konca plánovaného obdobia vďaka mimoriadnym splátkam do 10 000 eur aj bez poplatku.