Smart plán: Ako si efektívne rozdeliť financie

Žijeme rýchlo, zvykli sme si na platenie kartou a mobilom. Niekedy si možno nestihnete všimnúť zostatok na účte. Majte pravidelne dostatok financií bez väčšej námahy a obmedzovania sa.

prečítané do 5 minút

25.4.2023

Hneď na začiatku si zodpovedajte otázku: “Viem, na čo všetko míňam peniaze?” Zdanlivo jednoduchá otázka, no odpoveď je často komplikovanejšia. Pripravte si pero a papier a zapisujte. Môžete sa inšpirovať jednoduchým rozpočtovým pravidlom 50-30-20.

Rátajte aj s poplatkami

Prejdite si krok po kroku históriu platieb z vášho bežného účtu. Výdavky si rozdeľte na povinné, ktoré potrebujete platiť mesačne, pravidelné, ktoré platíte približne v takom istom objeme na pravidelnej báze ako napríklad doprava, benzín, strava. Do výdavkov zaraďte aj výdavky na voľný čas a pridajte aj kolónku “ostatné”, kam pridáte výdavky, ktoré nebudete vedieť identifikovať alebo ste ich zrealizovali len jednorazovo. Ak si mesačne dokážete usporiť, gratulujeme! Ak stále vidíte priestor na zlepšenie, vďaka prehľadu si na to môžete posvietiť lepšie.

Z prehľadu v ČSOB SmartBanking ľahko vyčítate aj výšku poplatkov za služby, ktoré ste možno nemuseli využiť. Zväčša ide o výbery z bankomatu inej banky alebo výbery osobne v banke. Poplatky ste možno platili aj za omeškanie splátky alebo faktúry.

Plánujte a nastavte si trvalé príkazy

Keď už vidíte pred sebou spísaný prehľad svojich financií, môžete si svoje hospodárenie za posledné mesiace jednoducho vyhodnotiť. Viete si povedať, ktoré výdavky boli zbytočné a viete sa im vyhnúť, čo chcete vymazať úplne alebo aspoň obmedziť. Hlavným cieľom je prísť na to, koľko financií vám odchádza z účtu pravidelne a musíte zabezpečiť ich vyplatenie.

K pravidelným platbám si nastavte trvalý príkaz. Zvládnete to jednoducho na pár klikov aj v mobilnej aplikácii ČSOB SmartBanking. Termíny splátok si nastavte hneď v období, kedy už viete, že budete mať na účte výplatu alebo iný finančný príjem. Automatizácia procesu vám šetrí čas, keďže po prvotnom nastavení príkazu už pri ďalších transakciách nemusíte vypĺňať žiadne údaje.

Myslite aj na finančnú rezervu pre neočakávané udalosti. Ideálnym riešením je odkladať si aspoň 10 percent z vášho príjmu.

TIP: Aspoň raz za štvrťrok si urobte poriadok vo vašich pravidelných výdavkoch prostredníctvom jednoduchej kontroly pohybov na vašom bankovom účte priamo v aplikácii ČSOB SmartBanking.