Ako získať zvýhodnený vstup do letiskových salónikov?

pán v obleku sedí v letiskovom salóniku

 

Na každom medzinárodnom letisku sa nachádza špeciálne miesto, ktoré nie je preplnené, nedolieha doň okolitý ruch a ponúka nadštandardné služby. Je to letiskový salónik, ktorý si mnohí z nás spájajú najmä s luxusným cestovaním prvou triedou. Dnes už služby letiskových salónikov môže využiť každý - so správnou platobnou kartou do nich vstupujete za výhodnejšiu cenu alebo dokonca úplne zadarmo.

Výhody letiskových salónikov

Bývajú označené anglickým slovíčkom „lounge“ a ich cieľom je spríjemniť cestovateľom čas do odletu ich lietadla. V letiskovom salóniku sa môžete zastaviť, kým čakáte na bezpečnostnú kontrolu alebo v ňom prečkať dlhé hodiny medzi vašimi letmi. K dispozícii je vám neobmedzená konzumácia jedál zo švédskych stolov a bohatá ponuka nápojov. V letiskových salónikoch sa môžete pohodlne usadiť, dobiť si elektronické zariadenia, využiť wi-fi pripojenie a prečítať si dennú tlač. Niektoré dokonca ponúkajú možnosť osprchovať sa či zdriemnuť si v posteli.

Pre koho sú určené letiskové salóniky?

Využívajú ich najmä tí, ktorí lietadlom cestujú často a pravidelne. Vhodné sú napríklad v prípade, ak sa viackrát za rok presúvate na zahraničné pracovné cesty. Čas, ktorý by ste stratili čakaním na letisku, môžete využiť na nerušenú prácu v pokoji salónika. Ocenia ich aj cestovatelia, ktorí zvyknú využívať služby letiskových reštauračných zariadení. Cena, ktorú v nich zaplatíte za jeden obed, sa môže rovnať vstupu do salónika.

Letiskové salóniky s ČSOB

Ako klient ČSOB môžete mať vstup do letiskového salónika lacnejší či dokonca úplne zdarma. Napríklad s debetnou kartou Mastercard Gold, ktorú dostanete zadarmo k účtu Extra Pohoda. Ak ste vlastníkom tejto platobnej karty, využívate výhody programu MasterCard Premium, ktorý obsahuje aj vstupy do vybraných letiskových salónikov. Patria medzi ne:

  • Mastercard Caproni Lounge na letisku v Bratislave. Držiteľ karty Gold má vstup zdarma, sprievod držiteľa hradí zvýhodnenú cenu 30 EUR.
  • VIENNA Lounge na letisku Schwechat vo Viedni. Držiteľ karty Gold má vstup zdarma, sprievod hradí 39 EUR.
  • SKY Lounge na letisku Schwechat vo Viedni. Držiteľ karty Gold má vstup zdarma, sprievod hradí 29 EUR.
  • Mastercard Lounge na letisku Václava Havla v Prahe. Držiteľ karty Gold hradí vstup vo výške 450 Kč, sprievod hradí 860 Kč.
mladý muž pozerá na letiskový runway

 

Na získanie rovnako výhodných vstupov do letiskových salónikov môžete využiť aj kreditnú kartu Mastercard Gold. Požiadajte o ňu v ČSOB a získajte bez poplatku aj dodatkovú kartu pre ďalšiu osobu, na ktorú sa vzťahujú rovnaké benefity. Navyše vás poteší aj výhodnejšia úroková sadzba v porovnaní s ostatnými kreditkami od ČSOB.

TIP: Predtým, než sa vyberiete na dovolenku či služobnú cestu, skontrolujte si aktuálne podmienky a poplatky konkrétneho letiskového salónika. Pri bratislavskom salóniku vás môže potešiť, že deti do 2 rokov majú vstup zdarma. V prípade letiska v Prahe sa vstup bez poplatku vzťahuje na deti až do veku troch rokov.

Benefity pre podnikateľov

Ak máte v ČSOB zriadené podnikateľské konto, jednu z vašich výhod môže predstavovať aj zvýhodnený vstup do letiskových salónikov. Súčasťou podnikateľských balíkov v ČSOB je platobná karta Mastercard Business. Jej vlastník vstupuje do vybraných letiskových salónikov zadarmo alebo so zvýhodnenou sadzbou.

Nadštandardné služby na letiskách môžete využívať ešte jednoduchšie vďaka programu LoungeKey. Je súčasťou vybraných privátnych a prémiových firemných kariet v ČSOB a umožní vám vstup do viac ako 1300 letiskových salónikov po celom svete. Pri príchode do salónika stačí predložiť vašu kartu, letenku a zaplatiť poplatok 28 EUR. Program LoungeKey je automaticky zriadený ku kartám VISA Infinite, VISA Business Gold, VISA Business Credit a ďalším.

TIP: Klienti privátneho bankovníctva ČSOB môžu až do konca júna 2024 využívať prémiové služby salónika na pražskom letisku za zvýhodnené ceny. FastTrack Lounge je pre držiteľov kariet VISA Platinuma VISA Infinite dostupný v cene 500 Kč na osobu. Rovnaká cena sa vzťahuje aj na 4 ďalšie dospelé osoby, ktoré sprevádzajú majiteľa karty.