Aktívne alebo oddychové leto? Menej tradičné nápady na dovolenku

 

Leto a teplo sa nemusia spájať len s pobytom pri mori či na kúpalisku. Synonymom oddychu sa pre vás túto sezónu môže stať šport spojený s objavovaním krás slovenskej prírody. Nepodceňujte však ani duševný oddych. Ak cítite, že vaša hlava potrebuje reštart, dajte v lete prednosť pobytom zameraným na rovnováhu tela a mysle.

Aktívna dovolenka

Je vhodná nielen pre milovníkov športu a aktívneho oddychu, ale aj pre každého, kto popri práci nemá dosť času na pohyb. Ľuďom so sedavým zamestnaním, ktorí sa väčšinu roka zdržujú v mestskom ruchu, dobije letný pobyt v prírode baterky na niekoľko mesiacov dopredu. Aktívne dovolenky búrajú mýty o tom, že voľno máme tráviť ničnerobením. Namiesto toho budujú športové návyky a pomáhajú vám zostať vo forme.

Skúste:

  • horskú turistiku. Toto leto vám odporúčame vybrať sa do nášho najrozľahlejšieho pohoria - Slovenského Rudohoria. Turistické cesty kľukatiace sa cez lesy, lúky a pláne zvyčajne nebývajú preplnené, a tak si v pokoji vychutnáte malebné výhľady. Po ceste určite nevynechajte Bystriansku jaskyňu a návštevu goticko-renesančného Bzovíckeho kláštora.
  • cyklo leto. Nasadnúť na bicykel môžete hocikedy, no čo tak mu dovoliť, aby vás zobral na výlet? Schyťte váš e-bike, vyskúšajte horské cyklotrasy alebo zažite adrenalín v bike parkoch. Jedinečné tipy na tohtoročnú cyklo sezónu si prečítate v našom blogu.
  • vodné športy. Našťastie za nimi nemusíte chodiť ďaleko. Vyhľadajte vo vašom okolí najbližšie rekreačné jazero s možnosťou kempingu a o dobrodružnú dovolenku máte postarané. Kajakovanie, kanoistika, paddleboarding, člnkovanie... aktívny pobyt pri vode nezabudnite spojiť s oddychom a vyhraďte si čas aj na kúpanie.
  • lezenie a via ferrata. Oddychový pobyt v slovenských horách si môžete okoreniť lezeckým dobrodružstvom. Bezpečnosť počas skalného alebo horského lezenia vám zaručí horský vodca. Môžete si objednať nielen jeho sprevádzanie počas túry, ale určiť si aj trasu a náročnosť. A ak hľadáte niečo medzi horolezectvom, turistikou a správnou dávkou adrenalínu, vyskúšajte slovenské turistické cesty via ferrata.

„Duševná“ dovolenka

Oddych pre myseľ spojený s harmóniou tela a duše. Ozdravné víkendové pobyty na Slovensku či v exotickejších krajinách sľubujú, že sa z nich vrátite ako nový človek. Láka vás vyskúšať, či je to naozaj pravda? Alebo len hľadáte príležitosť na to, aby ste na pár dní vypli telefón a dali si pauzu od každodenného zhonu? Aj oddychová dovolenka môže v istom zmysle predstavovať vystúpenie z vašej komfortnej zóny, no možno vám ukáže, prečo by ste to mali robiť častejšie.

Skúste:

  • joga pobyty. Točia sa najmä okolo fyzického pohybu, no nečakajte, že počas víkendu spálite množstvo kalórií. Naopak, pri joge ide hlavne o to, aby ste každý cvik precítili a zladili s dychom. Toto cvičenie je skutočne univerzálne a prináša benefity pre telo aj myseľ. Uvedomelý pohyb na joga pobytoch býva často spojený s meditáciami, koučingom vedúcim k sebapoznaniu a prechádzkami v prírode. Je pravdepodobné, že víkendový joga zájazd vám poodhalí nádheru tohto pohybového umenia a prebudí vo vás túžbu zakomponovať ho do vášho každodenného života. Nenadarmo sa hovorí, že joga je vhodná pre každého, kto dýcha.
  • meditačné pobyty. Vyberte si činnosť, ktorú máte radi, no v bežnom živote na ňu nemáte toľko času, koľko by ste si priali. Predstavte si, že ju sprevádzajú duchovné cvičenia, workshopy a rozhovory s podobne naladenými ľuďmi. Voilà! Predstavili ste si meditačný pobyt, ktorý môže byť spojený s hudbou, maľovaním alebo pohybovými aktivitami. V prvom rade si oddýchnete, no takisto by ste mali lepšie porozumieť svojmu vnútru.
  • pobyty v kúpeľoch. Kúpele nie sú určené len pre starých a chorých. Z ponuky relaxačných či liečebných pobytov si vyberie každý, komu záleží na vlastnom zdraví. Nečakajte, kým sa objaví choroba a doprajte svojmu telu liečebné procedúry a oddych, aký si zaslúži. V malebnom prostredí slovenských kúpeľov dokonale zrelaxuje aj vaša myseľ.

Dovolenka s ČSOB

Nech už budete leto tráviť kdekoľvek, ubezpečte sa, že vás sprevádza ČSOB SmartBanking. Ešte pred cestou si v aplikácii skontrolujte, či máte platné cestovné poistenie. Nezostávajte však len pri bankových službách. Cez ČSOB SmartBanking si kúpite lístok na vlak či MHD v Bratislave a nájdete voľné parkovacie miesto na vašich cestách.

 

Objaviť SmartSlužby+