Cestujte vlakom moderne a bez poplatkov navyše

Železničnou sieťou sa na Slovensku dostanete kamkoľvek. Výhoda cestovania vlakom spočíva v pohodlí aj vo výhľadoch. Prečítajte si tipy pre prepravu vlakom, vďaka ktorým ušetríte na poplatkoch a zjednodušíte si život.

prečítané do 5 minút

27.3.2023

Väčšinu vlakových tratí u nás obsluhuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). V roku 2021 zabezpečila prepravu pre 46 miliónov cestujúcich. Najazdených 34 miliónov kilometrov sa rovná takmer 44 cestám na Mesiac a späť.

Vlak na každú príležitosť

Kratšie vzdialenosti medzi slovenskými mestami spájajú osobné vlaky. Na dlhšie cesty sú určené rýchliky či vlaky InterCity s najrýchlejšími spojeniami a luxusnou prvou triedou. Pri cestovaní do Česka, Maďarska alebo Nemecka vám komfortné riešenie ponúka vlak EuroCity.

TIP: Ak plánujete využiť železničnú dopravu cez sviatky, myslite na to, že lístky sa vtedy míňajú výnimočne rýchlo. Kupujte ich v dostatočnom predstihu a zvážte aj miestenku. Nákup môžete zrealizovať aj v aplikácii ČSOB SmartBanking v SmartSlužby+.

Objavte nové možnosti cesty vlakom

Preprava bicyklu vlakom sa na Slovensku využíva čoraz častejšie. Príčinou bývajú nepríjemnosti, keď cyklistu zaskočí prudký protivietor alebo defekt. Cestovať vlakom s bicyklom môžete aj s cieľom objavovania nových trás alebo cyklodovolenky.

Výhodou pri takomto type cestovania je, že za lístok pre bicykel nikdy nezaplatíte „majland“. V slovenských vlakoch vás jedna jazda vyjde na 1,50 EUR. Máte na výber aj z denných alebo týždenných sieťových lístkov. Skladací bicykel môžete prepravovať bezplatne ako príručnú batožinu.

Ak vás láka objavovať svet na dvoch kolesách v zahraničí, v susedných krajinách sú sadzby takisto prívetivé. Za cestu vlakom cez celé Maďarsko zaplatíte za váš bicykel do 5 EUR, v Rakúsku vás bude lístok stáť maximálne 2 EUR.

Cesta k najlacnejšiemu lístku

Lístok na vlak si môžete zabezpečiť troma spôsobmi. Tým najkrajnejším je nákup u sprievodcu počas vašej cesty, pri ktorom sa cena zvyšuje o prirážku. Kúpa lístka vopred je lacnejšia a pohodlnejšia. Môžete tak urobiť takmer na všetkých železničných staniciach. Nevýhodou papierových lístkov je dlhé čakanie pri pokladniciach, ktorému sa na frekventovaných dopravných uzloch nevyhnete.

Najkomfortnejším a najrýchlejším riešením je nákup cestovného lístka cez internet. Myslí si to aj Ministerstvo dopravy SR, ktoré avizovalo, že k papierovým lístkom sa bude čoskoro pripočítavať manipulačný poplatok. Prirážkou vo výške 0,50 EUR pri nákupe na stanici chce ľudí motivovať ku kúpe lístkov online. Vyššej cene sa vyhnú napríklad dôchodcovia. Zatiaľ nie je jasné, kedy zmena vstúpi do platnosti.

Najpohodlnejší je nákup cez aplikáciu

Vedeli ste, že ČSOB zabezpečuje platobné terminály na slovenských vlakových staniciach, vo vlakoch aj pri nákupe lístkov cez internet? Moderná kooperácia medzi bankou a vlakovým dopravcom umožňuje cestujúcim platiť kartou, mobilom či hodinkami. A nielen to. Lístok na vlak si môžete kúpiť online priamo v aplikácii ČSOB SmartBanking.

V sekcii SmartSlužby+ kliknite na názov ZSSK, ktorý vás presmeruje priamo k vyhľadaniu cestovného lístka. Jednoducho si vyberiete spoj, prípadne doplníte miestenku a potvrdíte transakciu. Vďaka neustále aktualizovanému online systému ľahko overíte aj meškanie či obsadenosť vlaku. Nákup je bezpečný, keďže prebieha priamo v aplikácii ČSOB SmartBanking a suma sa odčíta z vášho bežného účtu. Pri kontrole sprievodcom máte všetky svoje lístky na jednom mieste a nájdete ich na úvodnej obrazovke aplikácie. Cestovanie vlakom nikdy nebolo jednoduchšie.

TIP: Ak patríte medzi skupiny so stopercentnou zľavou z cestovného, nezabúdajte, že nevyužité cestovné lístky sa dajú vrátiť. Uvoľníte miesto inému záujemcovi, keďže kapacita lístkov zadarmo je limitovaná.

Naplánujte si výlet vlakom ešte dnes

Máte účet v ČSOB? Na pohodlný nákup cestovných lístkov cez aplikáciu ČSOB SmartBanking nepotrebujete nič iné. Zriaďte si Smart účet za pár minút a bez poplatku za vedenie.

Objaviť Smart účet

Odborný garant článku:

Michaela Fábryová

Riaditeľka odboru produktového manažmentu