Čo je indexácia v poistení bývania a prečo je dôležitá?

 

Ceny slovenských nehnuteľností dlhodobo rastú. Ak vaše poistenie bývania nezohľadňuje tento vývoj, váš majetok je podpoistený. Pri vzniku škodovej udalosti podpoistenie znižuje vyplácanú čiastku od poisťovne. Pre tých, ktorí sa chcú zabezpečiť pred rizikom, je riešením indexácia v poistení bývania.

Automatická aktualizácia poistenia

Situácia na realitnom trhu praje vlastníkom bytov, domov či rekreačných nehnuteľností. Podľa údajov Národnej banky Slovenska dosahuje medziročný rast cien nehnuteľností až takmer 22 % a vývoj zostáva v tejto oblasti veľmi dynamický. Práve preto je potrebné pravidelne navyšovať sumu, na ktorú je nehnuteľnosť poistená. Ak tak neurobíte, poisťovňa bude pri posudzovaní vašej poistnej udalosti vychádzať z pôvodnej nízkej poistnej sumy, ktorá už neodráža realitu.

Príklad: V roku 2015 ste si poistili byt na sumu 100 000 €, no do roku 2023 narástla jeho trhová hodnota na 200 000 €. Ak nemáte uzavretú indexáciu poistenia a nenavýšila sa vám poistná suma, váš byt je aktuálne podpoistený o 50 %. V prípade, že vyhorí izba a vznikne vám škoda v sume 10 000 €, poisťovňa vyplatí maximálne jej polovičnú hodnotu - do 5 000 €. Podhodnotená suma tak neodráža reálne náklady na renováciu a stavebné práce.

Výhody indexácie

  • Indexácia vás chráni pred takýmto scenárom a zabezpečuje, aby sa hodnota poistenia pravidelne upravovala. Vychádza sa pri tom z vývoja cien v stavebníctve na základe údajov zo Štatistického úradu SR.
  • Máte istotu, že vaše poistenie odráža situáciu na trhu bez toho, aby ste ju museli sledovať vy a neustále meniť dohodnutú sumu.
  • Vaše poistné sa po úpravách navýši len o pár eur či desiatok eur ročne.

 

Skontrolujte si vaše poistné zmluvy a ochráňte sa indexáciou pred rizikom skôr, než bude neskoro. Nezabudnite, že okrem trhového vývoja sa hodnota vašej nehnuteľnosti mení aj vašou činnosťou. Ak vykonáte rekonštrukciu alebo si k domu urobíte prístavbu, kontaktujte svojho finančného sprostredkovateľa a preberte spolu nové podmienky vášho poistného vzťahu.

Prečo je bývanie čoraz drahšie

Na rast cien nehnuteľností nevplýva len dopyt a ponuka na trhu, ale aj cena stavebných materiálov či inflácia, od ktorej sa zase odvíjajú úrokové miery hypoték. Na načasovanie kúpy domu či bytu vplýva aj geopolitická situácia. Mnohí záujemcovia neotáľajú s obstaraním nehnuteľnosti, pretože sa obávajú, že vplyvom pretrvávajúceho konfliktu u nášho východného suseda budú ceny naďalej rásť. Zvýšený dopyt po nehnuteľnostiach vytvára na realitnom trhu bublinu a sčasti umelo nafukuje ich cenu. Napätie u investorov spôsobuje aj stále rekordná inflácia vo výške takmer 12 %.

Poistenie bývania, nehnuteľnosti a domácnosti

Riziko patrí k životu, netreba sa ho preto báť, iba ho je potrebné správne riadiť. Vďaka výhodnému poistnému balíku od ČSOB si naraz poistíte nehnuteľnosť, domácnosť a zodpovednosť za škodu - v jednom kroku a online. Zohľadníte aj špecifiká vašej domácnosti, napríklad si môžete poistiť liečbu vášho domáceho zvieratka alebo elektroniku od zamestnávateľa, ktorú využívate na home-office.

Viac o výhodách poistenia