Digitálny minimalizmus: zjednodušte svoj online svet a buďte produktívnejší

 

Žijeme v digitálnej dobe. Technológie nám uľahčujú život v pracovnej aj súkromnej sfére. Sú skvelým prostriedkom na šetrenie času. Až dovtedy, kým nás oň nezačnú oberať. Máte pocit, že sa nevyznáte vo svojich zariadeniach? Hromadia sa vám e-maily bez odpovede? Už ani neviete, čo všetko zaberá pamäť na vašom smartfóne? Skúste digitálny minimalizmus.

Dajte šancu jednoduchosti

Bežný človek je dnes zahltený možnosťami. Zdá sa, že každá potreba sa dá uspokojiť ďalšou mobilnou aplikáciou alebo novým smart zariadením. Nutnosť zaviesť poriadok a jednoduchosť do online sveta sa vyvíjala zároveň s technologickou revolúciou. Priniesol ju digitálny minimalizmus, filozofia, ktorá vám radí zamyslieť sa nad vaším užívateľským správaním. Hlavnou ideou je obmedziť každodenné využívanie technológií, ktoré nie sú nevyhnutne potrebné.

Venujte pozornosť svojim návykom

Prvým pravidlom príručky digitálneho minimalizmu je stanoviť si individuálne priority a ciele. Zamyslite sa nad tým, akých používateľských návykov by ste sa mali zbaviť, aby ste dosiahli prehľadnosť vo vašich smart zariadeniach. Ak viete, že vás neustále rozptyľujú notifikácie, nastavte si, nech vám chodia len tie najdôležitejšie. Ak vás znepokojuje, ako často držíte v ruke telefón, naplánujte si týždenne aspoň pol dňa digitálneho detoxu.

Existuje niekoľko znakov, vďaka ktorým rozpoznáte, že strácate kontrolu nad svojím online svetom. Za problematické sa už tradične považujú sociálne siete. Najmä v prípade, ak sú pre vás najvyhľadávanejšou formou trávenia voľného času alebo kvôli nim pociťujete úzkosť. Nestačí si len odinštalovať Facebook alebo vymazať pár nepotrebných aplikácií.

Ďalším výstražným signálom môže byť fakt, že sa už viac nevyznáte vo svojom vlastnom zariadení. Hromadia sa vám e-maily a schránku máte zaplnenú newslettermi či reklamnými ponukami. Váš mobil už nie je taký rýchly ako kedysi, pretože ho spomaľuje preplnená galéria a úložisko.

Spojte príjemné s užitočným

Vďaka podobným pravidlám by ste sa mali naučiť využívať elektroniku s jasným zámerom a vo vopred určenom čase. Používanie technológií by nemalo byť automatickým návykom, kvôli ktorému zabúdate žiť v realite.

Zároveň neprestávajte aktívne vyhľadávať riešenia, ktoré sú jednoduché, no komplexné. Aplikácia ČSOB SmartBanking vám šetrí čas aj pamäť vášho zariadenia. Obsahuje všetky informácie o vašich finančných produktoch, no zároveň ponúka praktické riešenia na každý deň. Vďaka svojej unikátnej službe SmartSlužby+ si cez ňu pohodlne objednáte lístok na vlak či MHD v Bratislave a skontrolujete najnovšie správy zo sveta. Mať všetko na jednom mieste je jednoznačne smart.

Ešte nemáte účet od ČSOB?
Vďaka ČSOB Smart účtu môžete spravovať svoje financie bez podmienok a poplatkov. Všetko o vašich bankových produktoch a ešte oveľa viac nájdete v aplikácii ČSOB SmartBanking. Zjednodušte si váš finančný svet ešte dnes.
Preskúmať Smart účet