Last minute dovolenka hladko a bez stresu

 

Zájazdy kupované na poslednú chvíľu nie sú v kurze len počas špičky letnej sezóny. Teplé more a slnko si viete užiť niekoľko mesiacov pred aj po lete. Ak ste tento rok ešte neboli na dovolenke a ťahá vás to do teplých krajín, zvážte last minute zájazd, ktorý neotrasie vaším rozpočtom.

Lacnejšia exotika aj Chorvátsko

Ako „last minute“ dovolenky sa označujú zájazdy cestovných kancelárií s odletom o maximálne štyri dni. Do ponuky last minute sa zvyčajne dostane posledných 10-20 % ubytovacích kapacít niektorých hotelov. Jedná sa o izby, ktoré si cestovná kancelária v danom hoteli rezervovala, no na daný termín o ne nebol dostatočný záujem. Cena pobytu tak vo väčšine prípadov klesá a objavujú sa výhodné ponuky, pri ktorých sa dá ušetriť aj 60 % z pôvodnej ceny zájazdu.

Môžem sa spoľahnúť na last minute?

Existujú dovolenkári, ktorí si zásadne nekupujú zájazdy pred sezónou a vždy čakajú na ten najvýhodnejší last minute pobyt. Pri tejto taktike je dôležité zmieriť sa s tým, že veci nemusia ísť podľa vašich predstáv. Možno máte vyhliadnutý váš vysnený rezort a čakáte, že spadne cena, no zájazd sa v priebehu niekoľkých hodín vypredá.

Takisto nemôžete očakávať, že last minute ponúk bude plný internet a vy si budete vyberať z niekoľkých lacných zájazdov. Ceny v cestovných kanceláriách niekedy kopírujú vývoj cien v leteckých spoločnostiach. Nie je tak isté, či sa s blížiacim sa dátumom odchodu cena za letenky a hotel bude zvyšovať alebo znižovať.

Je pre vás last minute dovolenka tá správna voľba?

Neexistujú parametre, podľa ktorých by sa dalo jasne určiť, že ste vhodný adept na odlet na poslednú chvíľu. Ak však spĺňate nasledujúce body, výberom last minute ste trafili do čierneho.

  • Cestujete vo dvojici, maximálne v trojici. Väčšinou je predmetom zvýhodnenej ponuky jedna či dve posledné izby, a tak je takmer nemožné nájsť podobné zájazdy pre väčšie skupiny.
  • Ste ochotný robiť kompromisy. Je nepravdepodobné, že hotel, ktorý si vyberiete na poslednú chvíľu, bude mať všetky vaše preferované vlastnosti. Ak požadujete aquapark za hotelom, 50-metrovú vzdialenosť od mora aj 5 hviezdičiek, možno budete musieť z niečoho upustiť.
  • Máte flexibilnú prácu. Je váš šéf pripravený na to, že mu jedného dňa zavoláte a oznámite, že zajtra odchádzate do zahraničia? Neobjednávajte si žiadny last minute zájazd, kým si nebudete istý, že aj z práce máte zelenú.
  • nemáte jasné preferencie. Je vám v podstate jedno, do akej krajiny pôjdete a záleží vám len na tom, aby ste boli v teple a pri mori. Podstatou last minute zájazdov je vyberať na základe ceny.
  • Ste pripravený na stres aj časovú tieseň. Čaro dovolenky na poslednú chvíľu spočíva v návale entuziazmu, ktorý sa dostaví po zaplatení zájazdu. Predchádza mu však množstvo hodín strávených za počítačom, neustále striehnutie na ponuky a neistota, či sa vám vôbec niečo ujde.

Rady pre dovolenku bez starostí

Ostrieľaní cestovatelia by vám v prípade vybavovania last minute zájazdu poradili nasledovné:

  • Ešte pred objednávkou sa uistite, že cena je naozaj výhodná. Neriaďte sa počtom percent, ktoré ukazujú vysokú zľavu, ale skontrolujte, či sa daný zájazd oplatí. Pomôže vám, ak budete v dostatočnom predstihu sledovať ponuky cestovných kancelárií a získate prehľad o cenových podmienkach.
  • Buďte pripravení na skrátenú dobu rezervácie. Pri last minute ponukách vám cestovné kancelárie „podržia“ zájazd maximálne na jednu-dve hodiny. Majte pripravené údaje o vašich spolucestujúcich a prostriedky na promptné zaplatenie.
  • Chystajte sa s dostatočným predstihom. Ak viete, že o pár dní či týždňov možno vycestujete, skontrolujte si platnosť vášho cestovného pasu. Napíšte si zoznam nevyhnutností, aby ste v zhone na nič nezabudli. Myslite najmä na lieky, ktoré pravidelne beriete.
  • Nezabudnite na cestovné poistenie. Na ochranu pred katastrofami je tu cestovné poistenie od ČSOB, ktoré si zriadite pohodlne online aj posledný deň pred svojím odchodom.

 

Poistenie online