Na Clubhouse sa môžete o svoj názor podeliť so svetom

 

V uplynulých týždňoch sa stala hitom Slovákov aj Čechov. Mnohí ju označujú za takzvaný živý podcast alebo akúsi platformu, ktorá dáva priestor každému, kto sa o slovo prihlási a má čo povedať. Reč je o novej sociálnej sieti Clubhouse, ktorá je založená výlučne na komunikácii hovoreným slovom a je miestom, kde sa môžete o svoj názor podeliť aj so známymi osobnosťami z rôznych odvetí. Táto nová audio platforma získava na popularite medzi všetkými vekovými skupinami, v tejto chvíli je však možné využívať ju iba prostredníctvom Apple zariadení s operačným systémom iOS.

Hovoria mu aj „živý podcast“

Clubhouse spája ľudí pomocou takzvaných miestností, ktoré založí moderátor a jeho hostia. V nich môže následne prizvať do diskusie ďalších ľudí, ktorí sa prihlásia o slovo a dať im tak priestor vyjadriť sa na pomyselnom pódiu. Každá z miestností má svoj príznačný názov, respektíve konkrétnu tému, ktorej sa diskutujúci počas jej trvania venujú. Miestnosti v Clubhouse môže však vytvárať prakticky ktokoľvek a na akúkoľvek tému. Medzi najaktívnejšie a najsledovanejšie profily slovenskej scény patria mená ako Zuzana Kovačič Hanzelová, Rytmus, Sajfa, Exploited, či Adam Valček a Matúš Vallo. Stretnete tam aj inšpiratívnych ľudí z rôznych oblastí a o rozmanitosť tém v jednotlivých miestnostiach naozaj nie je núdza.

Ste skôr pasívny poslucháč alebo diskutér?

Miera interakcie s diskutérmi záleží len od Vás. Debaty na Clubhouse môžete buď pasívne počúvať alebo sa aktívne do diskusie zapájať. Väčšina miestností má už však zaužívané nepísané pravidlo – počas prenosu vyhradia diskutujúci istý čas venovaný otázkam z publika od poslucháčov, respektíve otvorenej diskusii s poslucháčmi. Najmä vo chvíľach, kedy nám chýbajú sociálne väzby je táto aplikácia príjemným ozvláštnením každodennej rutiny a aj preto mnohí tento koncept vítajú s otvorenou náručou. Všetkým, ktorí sa chystajú využívať túto novú sociálnu sieť, odporúčame vyhľadať spomedzi používateľov mená, ktoré sú pre Vás inšpiratívne a ktoré sledujete aj na iných platformách. Neujde Vám tak žiadna z pripravovaných miestností, ktoré by Vás mohli zaujímať.

Aj Clubhouse má svoje pravidlá

Unikátnosť aplikácie spočíva aj v tom, že všetky diskusie prebiehajú naživo a nahrávanie bez súhlasu všetkých, ktorí sa prihlásili o slovo, je striktne zakázané. Ako sme spomínali v úvode, v tejto chvíli je aplikácia dostupná výhradne pre zariadenia s operačným systémom iOS a registrácia je podmienená pozvánkou. Používatelia, ktorých tento koncept zaujal, ale zatiaľ neboli do služby pozvaní, si môžu rezervovať si svoje používateľské meno v oficiálnom poradovníku.