Načo slúži kreditná karta a ako ju najlepšie využijete

V hovorovej reči sa často nevedome označuje debetná kartu za kreditnú. Tieto dve, na pohľad takmer rovnaké karty, sa však líšia v mnohých veciach a plnia rozličné funkcie. Ako to teda s nimi skutočne je a v čom spočívajú hlavné výhody kreditnej karty?

prečítané do 5 minút

01.09.2021

Kreditná karta ako najbezpečnejší spôsob platby

Nakupovanie na internete je každým dňom populárnejšie. Platí to najmä v týchto chvíľach, kedy sa mnohé biznisy presunuli do online priestoru. Pri online nakupovaní sa však môže stať, že neobdržíte požadovanú službu alebo produkt. Ak sa tak stane a predajca nedodá produkt alebo službu v sľubovanej kvalite a rozsahu, banka môže tieto peniaze od predajcu žiadať vrátiť späť. Pri platbe za tovar totiž nepoužívate vlastné finančné prostriedky, ale prostriedky banky. Ak sa teda stretnete s podobnou situáciou, sme pripravení pomôcť vám.

Bezúročné obdobie ušetrí nemalé sumy

Mnohí o ňom vedia, nie všetci ho však využívajú vo svoj prospech. Vie pritom ušetriť financie každého majiteľa kreditnej karty. Reč je o bezúročnom období, ktoré ponúkame spomedzi všetkých bánk na slovenskom trhu v najdlhšom intervale – až 55 dní.

Môžete si ho predstaviť ako čas, počas ktorého sa platby vykonané kreditnou kartou neúročia. Začína takzvaným zúčtovacím obdobím, ktoré je platné po dĺžku celého mesiaca. Inými slovami, zúčtovacím obdobím označujeme čas, kedy využívate kreditnú kartu na nákupy.

Po skončení mesiaca následne vygenerujeme výpis ku kreditnej karte s celkovou dlžnou sumou. Ak ju splatíte v plnej výške pred skončením bezúročného obdobia, nebudú vám pripísané žiadne úroky. Pre lepšiu predstavu pridávame jednoduchý príklad:

Ak ste začali kreditnú kartu využívať od 1. 1., bezúročné obdobie bude v tomto prípade trvať do 25. 2., resp. 55 dní od prvého dňa v danom mesiaci. Dátum 25. 2. teda označuje splatnosť dlžnej sumy. Ak do uvedeného dátumu uhradíte sumu, ktorú ste za január vyčerpali, vyhnete sa úročeniu a za požičanie financií od banky neplatíte nič.

Doplnkové služby si zaslúžia pozornosť

Ako sme už spomínali v úvode, nakupovanie tovaru cez internet je pohodlné a častokrát aj výhodnejšie, ako v kamenných predajniach. Niekedy, žiaľ, vie byť aj mačkou vo vreci. Ak ste však tovar zakúpili kreditnou kartou, obavy z chybných kusov, poškodenia alebo odcudzenia tovaru, vás trápiť nemusia. Na zakúpený tovar sa totiž vzťahuje ochrana nákupu na 6 mesiacov a spolu s ňou aj predĺžená záruka o rok.

A čo návšteva zahraničia? Kreditná karta si nájde svoje uplatnenie v každom kúte sveta. Dobrým príkladom sú autopožičovne za hranicami Slovenska. Väčšina z nich totiž akceptuje výhradne kreditné karty. Rovnaké pravidlo platí aj pre viaceré ubytovacie zariadenia či rezerváciu leteniek.

Na záver vám prinášame prehľad užitočných výhod kreditnej karty od ČSOB:

  • Vďaka kreditnej karte zrealizujete nákup, aj keď aktuálne nedisponujete dostatkom financií.
  • Poskytujeme najdlhšie bezúročné obdobie až 55 dní. Využite ho a neplaťte žiadne úroky.
  • Na tovar zakúpený vybranou kreditnou kartou, platí automaticky predĺžená záruka po skončení zákonnej záručnej doby. Vzťahuje sa na poškodenie alebo zničenie vnútornou chybou.
  • Pri rezerváciách ubytovania alebo pri zapožičaní automobilu v zahraničí je často akceptovaná výhradne kreditná karta. Zaplatíte ňou skutočne kdekoľvek.
  • S kreditnou kartou od ČSOB môžete využívať letiskové salóniky v Bratislave, Viedni a Prahe.
  • Možnosť zriadiť si cestovné poistenie ku kreditnej karte.

Prehľad kreditných kariet a ich špecifikácie a benefity si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz.

TIP: Vypočujte si aj podcast Prečo je dobré mať kreditnú kartu?