Nový formát EČV prinesie v roku 2023 viaceré zmeny, ušetria vodiči aj štát

 

Poznávacie značky na Slovensku od nového roka prejdú veľkými zmenami. Nové evidenčné čísla (EČV) nahradia formát, na aký sme zvyknutí. Pozrite si, ako vás od 1. januára 2023 ovplyvní novela zákona o cestnej premávke.

Súčasná podoba EČV, ktorá sa začína skratkou okresu trvalého bydliska majiteľa vozidla, bude zrušená. Systém písmen a číslic zostane rovnaký ako doteraz: 2 písmená – 3 číslice – 2 písmená, no znaky sa budú priraďovať v abecednom poradí.

Zmení sa aj dizajn tabuliek. Všetky značky sa zjednotia do čiernobieleho prevedenia bez modrého pásika. Elektrické vozidlá sa budú odlišovať evidenčnými číslami začínajúcimi písmenami EV alebo EL.

Menej byrokracie a výdavkov

Z praktického hľadiska vodiči určite ocenia, že nové EČV bude od roku 2023 viazané na vozidlo. Ak sa rozhodnete kúpiť vozidlo od majiteľa z iného okresu, nebudete musieť pri prepise auta žiadať o pridelenie novej značky. Táto povinnosť sa ruší pre prihlásenie auta, ak sa ako majiteľ vozidla presťahujete do iného okresu.

V prípade, že si svoje evidenčné číslo chcete nechať pri prechode na iný automobil, od januára s tým už nebudete mať problém. Jedinou podmienkou je použiť starú značku do doby jedného roka, inak bude vyradená z evidencie. Navyše prepis auta bude možné vybaviť rýchlejšie a jednoduchšie na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte.

Vďaka týmto zmenám vodiči ušetria na správnych poplatkoch a štát na nákupe nových ŠPZ tabuliek. Pozitívny bude taktiež vplyv na životné prostredie. V súčasnosti sa na Slovensku ročne zbytočne zlikviduje asi 400 000 tabuliek. Vďaka modernej novele zákona sa Slovensko pripojí ku Írsku, Rakúsku a Česku, ktoré opatrenia zaviedli už v minulosti.

Myslite na PZP

Okrem evidenčného čísla patrí ku každému vozidlu aj povinné zmluvné poistenie. Ochranu vášho auta zabezpečíte voliteľnými pripoisteniami. Môžete si pripoistiť poškodenie skiel, stret so zverou, krádež vozidla a krytie nepredvídateľných živelných udalostí.

Objavte výhody PZP