Porucha auta v zahraničí: Ako môže pomôcť asistenčná služba?

 

Chystáte sa na výlet do zahraničia vlastným autom? Náhla porucha auta môže poriadne skomplikovať dovolenku. Pribaľte si so sebou správne poistenie s asistenčnou službou, ktorá dokáže vyriešiť nepríjemné situácie na cestách.

Čo je asistenčná služba?

Každá poisťovňa ponúka k cestovnému poisteniu, povinnému zmluvnému poisteniu (PZP) alebo havarijnému poisteniu asistenčnú službu, ktorá vodičom kryje chrbát pri problémoch na cestách. Porucha auta v zahraničí tak nemusí znamenať koniec dovolenky. Asistenčná služba pomôže privolať cestnú službu, nájsť najbližší autoservis, zabezpečiť náhradné vozidlo alebo ubytovanie v miestnom hoteli.

Asistenčné služby sa navzájom odlišujú rozsahom a poistným krytím. Poisťovňa zabezpečuje asistenciu do výšky limitov, ktoré nájdete v poistnej zmluve. Ak máte uzatvorené PZP aj havarijné poistenie, tak sa tieto limity sčítavajú. Pri výbere ponuky preto okrem ceny za poistenie pozerajte aj na výšku limitov, aby vás neskôr nezaskočil mastný účet. Najnižšia cena poistenia sa vám nemusí vyplatiť.

TIP: Základné asistenčné služby sú automaticky v cene havarijného poistenia alebo PZP. Ak máte záujem o širší rozsah služieb alebo vyššie limity krytia, dopoistite si prémiové služby.

Ako privolať asistenčné služby?

Ak sa vám cestou na dovolenku pokazí auto, stratíte kľúče alebo sa stanete účastníkom dopravnej nehody, môžete zavolať na linku asistenčných služieb svojej poisťovne. Kontakt nájdete na asistenčnej karte medzi dokumentami k PZP, havarijnému či cestovnému poisteniu.

TIP: Pred každou dlhšou cestou do zahraničia si nechajte skontrolovať auto. Základnú kontrolu prevádzkových kvapalín či tlaku pneumatík zvládnete aj sami. Pre detailnejšiu prehliadku navštívte servis. Pár desiatok eur vám môže ušetriť mnoho starostí.

PZP a havarijné poistenie pomôže aj za hranicami

Pred cestou do zahraničia nemusíte uzatvárať dodatočné poistenie vozidla. Postačí vám platné povinné zmluvné poistenie alebo havarijné poistenie od ČSOB Poisťovne s platnosťou v celej Európe a Turecku. Súčasťou týchto poistení sú aj asistenčné služby dostupné 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

Porucha auta v zahraničí je obzvlášť nepríjemná kvôli prípadnej jazykovej bariére. Ak sa neviete dohovoriť, asistenčná služba ČSOB zabezpečí aj tlmočenie cez telefón či preklady pri vypĺňaní dokladov.

S čím vám pomôžu asistenčné služby od ČSOB:

  • oprava auta na mieste
  • odtiahnutie a úschova auta
  • otvorenie a výmena zámku pri strate kľúčov
  • pokračovanie v ceste v prípade krádeže vozidla
  • privolanie cestnej služby
  • pomoc pri defekte alebo nedostatku paliva
  • zabezpečenie náhradného ubytovania
  • asistencia pri štartovaní po vybití batérie

TIP: Skôr, ako sa vyberiete na cestu, skontrolujte si platnosť PZP, havarijného poistenia aj rozsah asistenčných služieb. Pokuta za neplatné PZP sa môže vyšplhať až na 3320 EUR.

Či už sa vyberiete do Chorvátska, alebo na lyžovačku do rakúskych Álp, vďaka službám ČSOB Poisťovne môžete cestovať naozaj bezstarostne.