Užite si zimu na bežkách: jedinečný šport pre telo aj dušu

 

Nenechajte sa ovplyvniť názorom, že bežky sú vhodnejšie pre starších či nešportovcov. Bežkovanie sa považuje za jeden z najzdravších športov vôbec. Prináša so sebou množstvo zdravotných benefitov, zlepší vašu kondičku a užijete si nádherné výhľady. Nehrozí, že by ste sa pri tom nudili.

Behanie verzus bežkovanie

Na ulici nás celoročne míňa množstvo bežcov. Beh je jednoduchý individuálny šport, ktorý so sebou prináša nespočetné zdravotné pozitíva. Napriek tomu sa spája aj s niekoľkými rizikami. Bežci si najmä pri behu po tvrdom teréne neprimerane zaťažujú kĺby. Nezriedkavým následkom bývajú zranenia kolenného kĺbu a achilovky.

Naopak, bežkovanie je pre kĺby bezpečné. Jeho podstatou je kĺzavý pohyb po snehu, čo minimalizuje záťaž vyvíjanú na kosti. Zároveň zapájate všetky svalové partie - zabrať dostávajú vaše nohy, trup, zadok a ruky. Naplno pracujú aj vaše pľúca a srdce, vďaka čomu sa zlepšuje schopnosť vášho tela spracovávať kyslík.

V porovnaní s behom máte na bežkách výhodu aj v spaľovaní kalórií. Obe sa radia medzi aeróbne športy, no na snehu využívate energiu aj na zahriatie tela.

Prečo povedať áno bežkovaniu?

  • zlepšíte vašu rovnováhu
  • posilníte si všetky partie tela a zlepšíte svoj postoj
  • ako pri jednom z mála športov cvičíte naraz ťah aj tlak
  • pri pravidelnom bežkovaní si zlepšíte kondičku aj imunitu
  • ide o šport vhodný pre každého bez obmedzenia veku
  • nepotrebujete komplikovaný výstroj, postačí základná výbava na bežky, ktorú si môžete požičať
  • po osvojení si klasického štýlu môžete skúsiť bežky na korčuľovanie
  • turistické bežkovanie je vhodné do každého terénu

Na Slovensku máme bohatý výber bežkárskych tratí vhodných pre začiatočníkov aj pokročilých. Nájdete ich v okolí Pezinskej baby neďaleko Bratislavy, v oblasti Vysokých Tatier aj v Skalke neďaleko Kremnice.

Nezabudnite pribaliť poistenie

Majte na pamäti, že zimné športy dokážu byť zradné. Úrazové poistenie Spirit vám ponúka ochranu do každého terénu. Nájdete v ňom krytie úrazu, smrti a preplatí vám prípadný zásah horskej záchrannej služby. Pred cestou ho stačí uzavrieť deň vopred, budete potrebovať len pripojenie na internet.

Poistite sa od 0,99 EUR na deň