Smart plán: Vedľajší príjem - ako si privyrobiť popri práci alebo škole

Zlepšiť si svoju finančnú situáciu popri štúdiu alebo náročnej práci môže dať zabrať. Zarábanie dodatočných peňazí človeku zvyčajne ukrojí veľkú časť voľného času. Toto sú šikovné spôsoby, ktorými môžete speňažiť svoj potenciál efektívne a rýchlo.

prečítané do 5 minút

24.3.2023

Využite svoje silné stránky

Ak túžite po vedľajšom príjme, ako prvé ste pravdepodobne zvážili prácu na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Brigáda vás popri práci stojí iba niekoľko hodín do týždňa a na konci mesiaca vám značne prilepší. Napriek tomu môže byť ťažké dohodnúť si také podmienky, aby ste dokázali skĺbiť všetky vaše povinnosti.

Buďte pánmi svojho času. Určite si sami dobu a rozsah pracovného nasadenia. Flexibilné podmienky prináša pozícia doučovateľa. Tisíce ľudí každodenne hľadajú na internete niekoho, kto im pomôže zdokonaliť sa v želanej zručnosti alebo záľube. Znalosti z cudzieho jazyka, programovania, hry na hudobný nástroj či ekonomiky. Toto všetko môžete pretaviť do zdroja vášho vedľajšieho príjmu.

Stačí byť online

Postup je jednoduchý a nevyžaduje žiadnu investíciu. Za pár minút si vytvoríte profil na stránke pre doučovateľov, kde si vás ľahko vyhľadajú záujemcovia. So zákazníkmi sa následne spájate online prostredníctvom videohovorov. Cez aplikáciu Skype vás nič nestoja a privyrábate si z pohodlia domova alebo z obľúbenej kaviarne. Ak to s touto „kariérou“ myslíte vážne, časom si môžete založiť vlastnú web stránku.

Predajte, čo nepotrebujete

Vytrieďte všetko, čo nepoužívate a predajte to na internete. Nákup a predaj z druhej ruky je dnes rozšírenejší ako kedykoľvek predtým. Venujú sa mu špecializované web stránky a aplikácie. Po novom ponúkajú priestor na biznis aj sociálne siete. Ak umiestnite vašu ponuku na všetky tieto miesta, s vysokou pravdepodobnosťou si vás nájdu záujemcovia a predaj bude úspešný.

Je len na vás, čo sa rozhodnete speňažiť. Po generálnom upratovaní sa môžete rozlúčiť s nevyužívaným oblečením, knihami, nábytkom alebo spotrebičmi. Aplikácie ako Vinted si za založenie profilu ani za sprostredkovanie predaja nič nepýtajú. Svojimi kúskami tam môžete obohatiť ponuku oblečenia, obuvi a doplnkov. Portál Knihobot sa o predaj postará za vás. Vaše knihy prevezmú, nafotia a umiestnia na e-shop s tisíckami zákazníkov.

Privyrobte si online

Spôsoby, ktorými si môžete zarobiť na internete, sú snáď nekonečné. Medzi najjednoduchšie patrí vypĺňanie platených dotazníkov a prieskumov. Mnohé spoločnosti touto cestou zisťujú preferencie spotrebiteľov a aktuálne trendy na trhu. Odmena vám následne príde na váš PayPal účet. Takáto online práca z domu je jednoduchá, no často jednotvárna.

Ak máte dostatok času a trpezlivosti na budovanie vlastného projektu, založte si blog alebo YouTube kanál. Môžete publikovať vzdelávací či zábavný obsah o téme, v ktorej sa vyznáte. V tejto oblasti platí, že ak na niečom dlhodobo a tvrdo pracujete, získate si verné publikum. Spoločne s návštevnosťou prichádza aj zárobok. Zabezpečíte si ho umiestňovaním reklamy a promovaním produktov.

Čo so zarobenými peniazmi?

Váš dodatočný príjem by mal putovať priamo na bankový účet, aby ste o ňom nestratili prehľad. Vďaka modernej aplikácii ČSOB SmartBanking budete vidieť, koľko a kedy ste zarobili. Posúdite, ktoré aktivity sa vám vyplácajú a pri ktorých treba energiu presmerovať inde.

Využite na to Smart účet s eko debetnou kartou, ktorý máte zadarmo (bez poplatkov za vedenie účtu). Zarobené peniaze môžete minúť na financovanie vašich snov jednoducho cez platbu aj mobilom či hodinkami. Ak si chcete vytvoriť finančnú rezervu, využijete sporiaci účet Depozit.

Smart účet online