Vodičský preukaz v roku 2023: v autoškole nás čakajú ťažšie testy a vyššie ceny

Získať vodičský preukaz bude náročnejšie. Na zmeny, ktoré mali prísť do platnosti už začiatkom januára, si počkáme do 1.4.2023. Týkajú sa teoretickej skúšky a prinesú niekoľko zásadných rozdielov.

prečítané do 5 minút

16.3.2023

Autoškoly prechádzajú na online testy

Teoretické vedomosti o pravidlách cestnej premávky sa u nás v súčasnosti skúšajú formou papierového testu. Slovensko ako jedna z posledných krajín Európskej únie prechádza na elektronickú formu. Po novom budú otázky generované počítačovým systémom, ktorý po odoslaní testu okamžite vyhodnotí dosiahnuté skóre. Online testy v autoškole by tak mali predchádzať pokusom o falšovanie výsledkov skúšky.

Nový systém skúšania

Otázky v každom teste budú generované náhodne. Doteraz mali uchádzači o vodičské oprávnenie k dispozícii 35 cvičných testov a mohli mať istotu, že na skúške si „vytiahnu“ jeden z nich. Nový systém značne zväčší databázu otázok - z pôvodných 400 by malo byť až 1500. Tieto opatrenia zabezpečia vyššiu objektívnosť a dôkladnejšie preverenie vedomostí. Získať vodičský preukaz si tak bude vyžadovať o niečo väčšie úsilie. Zároveň sa rozšíria skúšané oblasti. Nové testy preveria aj znalosti zo správania sa počas autonehody či poznatky o konštrukcii vozidiel a ich údržbe.

Zmenia sa aj ďalšie technické pravidlá:

  • počet otázok narastie z 27 na 40,
  • čas na absolvovanie testu sa zvýši z 20 na 30 minút,
  • plný počet bodov bude 100, na úspešné absolvovanie musíte získať minimálne 90.

Na praktickú skúšku si počkáte

Zatiaľ nie je známe, či budú mať žiaci autoškoly k dispozícii databázu všetkých otázok, ktoré sa na teste môžu vyskytnúť. Skúšanie už nebude prebiehať v priestoroch autoškoly. Elektronický systém na vykonanie skúšky bude dostupný len v inštitúciách pod správou Ministerstva vnútra SR. Skúšky budú pravdepodobne organizovať dopravné inšpektoráty alebo okresné úrady.

Žiadatelia o vodičský preukaz sa po teoretickej časti zvyčajne priamo presunú na cvičisko a potom nasleduje jazda mestom. Od apríla 2023 si budú musieť na praktickú časť skúšky počkať ďalších 7 až 10 dní od absolvovania testu.

Ceny vodičských preukazov naďalej stúpajú

Zmeny v systéme skúšania sa plánovali 5 rokov, no cena kurzu sa vplyvom inflácie zvyšuje každoročne. Inak to nie je ani od januára 2023. Plná cena za kurz dnes môže presahovať 1 000 EUR. Sadzby sú už tradične najvyššie v hlavnom meste. Prudký nárast ceny ovplyvnila palivová kríza a rekordne vysoká inflácia. Ceny tak odrážajú zvyšovanie nákladov na údržbu vozidiel a nárast platov inštruktorov.

V prípade, že v záverečnej skúške neuspejete na prvý pokus, je vhodné si pred ďalším termínom objednať jednu či dve kondičné jazdy. Dobrou správou je, že cena za kolok potrebný na absolvovanie skúšky sa nemení. Pre vodičské preukazy typu B je to 33 EUR. Je však možné, že nový systém testovania bude prinášať zvýšené náklady, ktoré sa postupne odrazia aj na výške tohto poplatku.

Čo vám k vodičskému preukazu nesmie chýbať

Po úspešnom absolvovaní autoškoly sa uistite, že auto, na ktorom jazdíte, spĺňa všetky technické a zmluvné náležitosti stanovené zákonom. Povinné zmluvné poistenie si jednoducho prepočítate v ČSOB kalkulačke a zriadite si ho online. Pre každý prípad sa čerstvým vodičom bude hodiť aj havarijné poistenie. Dá sa uzavrieť pre nové aj jazdené auto do 10 rokov. Poistné krytie zahŕňa širokú škálu nepríjemných udalostí od havárie a krádeže až po zničenie auta hlodavcami.

Povinné zmluvné poistenie

Vypočítajte si PZP online a poistiť si môžete auto, dodávku, motocykel, obytný automobil, malotraktor, traktor, príves alebo vozík. Na výber máte viaceré atraktívne pripoistenia, napríklad aj poistenie čelného skla.

Vypočítať cenu poistenia