5 benefitov behu pre vaše zdravie, psychiku a výkonnosť

Po zabehnutí jedného kilometra spálite približne 60 kalórií. Okrem spaľovania tukov má beh mnoho ďalších pozitív nielen na vaše zdravie.

prečítané do 5 minút

13.3.2023

Beh nestojí veľa peňazí

K behu vám stačia len kvalitné bežecké topánky. Ak žijete v meste a nemáte veľa možností behu v prírode, vyberte si vhodné tenisky na behanie po asfalte. Pri pravidelnej športovej aktivite sa môžete zamyslieť nad investovaním do kvalitnejšieho bežeckého oblečenia. Či trénujete pre radosť alebo na maratón, nemali by ste zabúdať ani na riziko úrazu a voľbu vhodného poistenia pre športovcov. Ako prevenciu pred úrazom pri behu si môžete vybudovať správnu bežeckú techniku s bežeckým trénerom.

Podpora zdravia

Beh má mnoho zdravotných benefitov. Podporuje zdravie kostí a kĺbov. Pravidelným behom môžete obmedziť riziko mŕtvice, srdcových ochorení, cukrovky a vysokej hladiny cholesterolu. So správnou stravou a kalorickým deficitom vám pravidelný beh zabezpečí štíhlejšiu postavu.

Beh vám prinesie pocit šťastia

Prečo sa po behu cítite šťastnejšími? Keď sa dostanete do tempa, vaše telo uvoľňuje hormóny endorfíny. Po intenzívnom behu cítite "bežecké opojenie", a teda krátkodobý, hlboko euforický stav, ktorý má na svedomí redukciu stresu.

Výživa pre mozog

Podľa vedcov môže pravidelné kardiovaskulárne cvičenie podnietiť rast nových ciev, ktoré vyživujú mozog. Cvičenie môže tiež produkovať nové mozgové bunky na určitých miestach prostredníctvom procesu nazývaného neurogenéza, čo môže viesť k celkovému zlepšeniu výkonnosti mozgu.

V mozgu sa u pravidelne cvičiacich ľudí zväčšuje objem časti mozgu, ktorá je spojená s pamäťou a učením. To má za následok zlepšenie pracovnej pamäte a sústredenia, schopnosti prepínať sa medzi úlohami a zlepšenie nálady.

Bežecká komunita

Či už bývate v hlavnom meste alebo v inej časti Slovenska, je viac ako pravdepodobné, že vo vašom okolí funguje bežecká komunita. Ak vám chýba partner na behanie alebo naopak potrebujete postrčiť k lepším výkonom, zaradenie sa do bežeckého klubu je ideálnym riešením. Spoznáte tak ľudí s podobnými hodnotami, z čoho sa môže časom vybudovať priateľstvo.

ČSOB podporuje behy

ČSOB je súčasťou bežeckej komunity v rámci podujatia Bratislava Marathon už 18 rokov.  Okrem otvorenia začiatku sezóny v Bratislave organizuje s podporou ČSOB aj ďalšie behy, napríklad ČSOB Zimná séria alebo ČSOB Night Run. Účastníci pretekov nemusia myslieť na poistenie vďaka ČSOB Poisťovni. Bežci môžu získať zdarma k štartovnému poistenie úrazu a života Spirit. Stačí, ak si v rámci registrácie vyberú možnosť poistenia.

Do podpory pre zdravie sa zapája aj Nadácia ČSOB a zamestnanci ČSOB, ktorí už podporili Nadáciu Adeli aj Ľudia ľuďom.

Úrazové poistenie a poistenie života Spirit

Vhodné ako poistenie na lyžovačku, turistiku, či rodinný výlet na horách, poistenie vhodné na hory, ktoré pokrýva zásah horskej záchrannej služby...

Poistenie Spirit