Ako začať podnikať

Splňte si svoje sny a začnite pracovať sami na seba. Hneď, ako budete mať jasno v čom začať podnikať, vytvorte si stručný podnikateľský plán, ktorý vám dopomôže k úspechu.

prečítané do 5 minút

24.1.2023

Opíšte svoje prvé kroky v podnikaní. Čo chcete dosiahnuť o polroka? Kde chcete byť o takomto čase o rok? Bude sa vaše portfólio časom rozširovať? Vďaka týmto pár šikovným tipom sa vám bude začínať ľahšie.

Založte si spoločnosť

Hneď na začiatku si ujasnite, či spoločnosť tvoríte len vy alebo budete mať viac spoločníkov. Čomu konkrétne sa chcete venovať a aké produkty a služby ponúkať. Plánujete začať podnikať popri vašej súčasnej práci alebo ste dlhšie nezamestnaný a máte nápad pre úspešný biznis. Všetky tieto informácie vám lepšie pomôžu k odpovedi, či je vhodné založiť si živnosť alebo spoločnosť s r. o.

TIP: Ak ste zamestnaný a založíte si živnosť, nemusíte prvý rok platiť odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne. Tie vám už zabezpečuje zamestnávateľ a nie je potreba ich platiť dvojmo, rátajte však s možnými nedoplatkami na základe skutočných príjmov. Následne budete platiť preddavky, ktoré môžu byť nižšie ako zákonne stanovené poplatky.

Poznajte svojich zákazníkov a konkurenciu

Urobte si prieskum trhu. Čo všetko robia vaši konkurenti? V čom sú vám podobní a kde je naopak vaša jedinečnosť? Aké hrozby na vás môžu čakať? Stavajte na vašej konkurenčnej výhode. Inšpirujte sa príkladmi z praxe, ktoré by sa mohli hodiť práve pre váš typ podnikania a produkt, ktorý ponúkate. Dôležité je vedieť, pre koho to všetko plánujete robiť. Na základe vašej cieľovej skupiny dokážete tvoriť aj dobre cielený marketing.

Marketing je jedným z kľúčových prvkov v podnikaní. Zahŕňa činnosti ako napríklad reklama na internete a sociálnych sieťach, newsletter či označenie vášho obchodu v Google mapách.

Dajte o sebe vedieť

Najideálnejšou formou propagácie je webstránka. Ľudia vás môžu nájsť pomocou vyhľadávačov, prezrieť si vašu ponuku, prípadne prezrieť recenzie. Ak nemáte dostatočný kapitál alebo skúsenosti s web stránkou, máte na výber aj iné alternatívy. Založenie profilu na sociálnej sieti vás nič nestojí. Zároveň sa práve na sociálnych sieťach môžete priblížiť publiku, pre ktoré je váš produkt určený. Bližšie propagovať sa môžete aj cez rôzne skupiny na Facebooku.

Ak však predávate produkty, ako napríklad detské hračky, oblečenie či výrobky z dreva, vytvorenie jednoduchej webstránky je nutnosť. Pre uľahčenie nákupu vašim budúcim zákazníkom poskytnite možnosť bezpečnej platby cez internet pomocou platobnej brány.

Okrem e-shopu zvážte aj otvorenie kamennej predajne. Myslite na pravidelnosť a pevne stanovenú otváraciu dobu, aby sa k vám zákazníci mohli vracať.

Čoraz obľúbenejšie v spoločnosti sú susedské trhy, hody či festivaly. Odprezentujte svoje produkty práve tam a naviac dajte možnosť ľuďom platiť kartou. Potrebujete k tomu len svoj mobilný telefón s operačným systémom Android a službu ČSOB SmartPOS.

Myslite na financie

Každá firma potrebuje mať v poriadku financie. Pomôže vám skúsený účtovník, s ktorým si dohodnete spoluprácu výhodnú pre obe strany. Pokiaľ sa vyznáte do účtovníctva a ste v tejto problematike ako doma, lepšie pre vás. Pre uľahčenie orientácie vo vašich príjmoch a výdavkoch budete potrebovať podnikateľský účet. Aj vďaka tomu budete mať prehľad vo svojich financiách a pri daňovom priznaní sa tak lepšie zorientujete či už vy alebo vás účtovník. Istotou a pomyselným záchytným bodom pre vás môže byť finančný plán vo forme nákladov, výdavkov aj plánovaných príjmov.

3 2 1... štartujte podnikanie

Pomôckou sú aj produkty vyvinuté priamo pre podnikateľov. Objavte ponuku ČSOB a začnite podnikať s využitím výhodných ponúk a zliav.

Naštartovať teraz