Chystáte sa na horskú turistiku? Na tieto veci by ste mali rozhodne myslieť.

 

Slovenské hory sú našou obrovskou pýchou a najmä v tomto období sa tešia čoraz väčšej návštevnosti. Horská turistika si však vyžaduje pripravenosť a zvýšenú mieru zodpovednosti. Kvalitný spánok je síce mimoriadne potrebný, nie je to však ani zďaleka jediná vec, na ktorú by sme mali pred samotným výstupom myslieť. Prinášame vám niekoľko užitočných tipov ako si dovolenku v horách užiť zodpovedne a hlavne bezpečne.

Nepreceňujte svoje schopnosti

Než sa rozhodnete vyraziť na vysokohorskú turistiku, určite sa obzrite po informáciách o náročnosti, prevýšení a v neposlednom rade aj trvaniu túry. Existuje množstvo turistických portálov, odporúčame však čerpať informácie priamo z webovej stránky Horskej záchrannej služby, ktorá je pravidelne aktualizovaná.

Jedným zo základných predpokladov na úspešné zdolanie turistických trás, je správna voľba obuvi a oblečenia. Základnú vrstvu oblečenia by mala tvoriť funkčná bielizeň, respektíve termoprádlo. Je tomu tak z dôvodu, že funkčná bielizeň vlhkosť nepohlcuje, ale práve naopak udržiava pokožku v suchu. Druhou vrstvou by mala byť takzvaná termoizolačná vrstva, ktorá zaistí udržanie tepla, ktoré je prirodzene vytvorené ľudským telom a zabráni prepusteniu studeného vzduchu. Tretia vrstva má za úlohu chrániť pred prejavmi počasia, teda dažďom, snehom či silným vetrom. Preto sa navrch odporúča nepremokavá a vetruodolná bunda. Nemenej dôležitá je kvalitná a pevná turistická obuv, ktorá je vhodná do každého terénu a je vytvorená z odolných a trvácnych materiálov.

Máme pre vás spoločníka na turistiku

V ČSOB sme pre nadšencov horskej turistiky pripravili edukačný podcast s názvom AudioTrek. Môžete si ho vypočuť priamo na túre a dozvedieť sa tak množstvo zaujímavých faktov, popri spoznávaní krás horských chodníčkov. Podcast je dostupný na streamovacích službách Spotify, SoundCloud, Apple Podcasts a Google Podcasts.

Bezpečnosť na horách

Hory sú známe svojim premenlivým a často nevyspytateľným počasím. Pri výstupe sa môže počasie javiť ako stvorené pre horskú turistiku, na vrchole však môže byť všetko úplne inak. Preto, aj keď dodržíte všetky pravidlá a odporúčania, stále je prítomné isté riziko, ktoré je nerozlučne späté s horami. Aj malá nepozornosť alebo vyčerpanosť vie v týchto miestach spôsobiť veľké problémy a preto je dobré mať vždy na pamäti číslo tiesňovú linku Horskej záchrannej služby – 18 300.

Zásah Horskej záchrannej služby nie je hradený zdravotnou poisťovňou. Všetky náklady je tak povinná uhradiť horskej službe osoba nachádzajúca sa v horskej oblasti. V ČSOB je bezpečnosť našich klientov prioritou a preto je krytie zásahu Horskej záchrannej služby v slovenských horách súčasťou dlhodobého cestovného poistenia. Môžete ho získať uzatvorením online alebo ako poistenie k platobnej karte s výhodnou zľavou či bez poplatku. Toto poistenie je určené najmä pre dobrodruhov, ktorí cestujú viackrát do roka a požadujú komplexnú poistnú ochranu.

Prajeme vám veľa šťastných a najmä bezpečných kilometrov, plných objavovania krás slovenských hôr.