Čo je poistenie GAP a ako funguje v praxi?

Pri kúpe nového vozidla dôkladne zvážte dodatočné poistenie. GAP poistenie pokryje vzniknutú finančnú stratu, ak dôjde k totálnej škode na aute.

prečítané do 5 minút

26.1.2024

Čo je GAP poistenie?

Majitelia vozidiel si k povinnému zmluvnému poisteniu zo zákona bežne uzatvoria aj havarijné poistenie auta. Pre prípad poistnej udalosti sa však oplatí mať uzatvorené aj GAP poistenie. Poskytuje finančné krytie v prípade, že vozidlo, ktoré máte poistené, je ukradnuté alebo úplne zničené.

Vyhnete sa tak nepríjemnej situácii, kedy by ste museli platiť zostatok úveru na vozidlo, ktoré už nie je v prevádzke. Na rozdiel od povinného zmluvného poistenia nie je zo zákona povinné. Uzatvára sa ako voliteľné pripoistenie k havarijnému poisteniu vozidla.

Ako GAP poistenie funguje?

ČSOB Poisťovňa ponúka poistenie finančnej straty GAP ako jedno z pripoistení k havarijnému poisteniu KASKO. V prípade, že je vzniknutá škoda čiastková, napríklad preliačené dvere, poisťovňa vám preplatí náklady spojené s opravou vášho auta. Ak však dôjde k totálnej škode, auto je neopraviteľné alebo vám ho ukradnú, za auto dostanete poistné plnenie vo výške jeho aktuálnej hodnoty. GAP slúži na krytie finančnej straty, ktorá vám vznikne.

Finančná strata predstavuje rozdiel medzi obstarávacou cenou vozidla v čase uzavretia poistenia a všeobecnou hodnotou vozidla v čase vzniku poistnej udalosti.

Ak máte uzatvorené GAP poistenie, v prípade krádeže alebo úplnej škody na vozidle vám poisťovňa vyplatí hodnotu vozidla, za ktorú ste auto zakúpili (v prvých troch rokoch poistenia), resp. čiastočne zníženú hodnotu (v štvrtom a piatom roku poistenia).

TIP: Zvládnite nepredvídateľné situácie na cestách ľahšie s naším návodom, ako postupovať pri dopravnej nehode.

Komu sa GAP poistenie oplatí?

GAP poistenie by ste mali zvážiť vtedy, ak svoje auto využívate denne, ste naň odkázaný alebo vám slúži na pracovné účely. Hlavne v poslednom prípade by vám poškodenie alebo krádež mohla spôsobiť nepríjemnosti a finančné ťažkosti.

GAP poistenie sa oplatí každému, kto si zadovážil nové alebo jazdené vozidlo, nie staršie ako 1 rok. Pamätajte na to, že uhradenie vzniknutých škôd z vlastného vrecka vás bude vždy stáť viac ako samotné poistenie.

TIP: Potrebujete vyriešiť povinné zmluvné poistenie? Prepočítajte si cenu PZP v online kalkulačke.

Nenechajte nič na náhodu s pripoisteniami od ČSOB

Povinné zmluvné poistenie vám v prípade nehody zabezpečí finančné krytie za vzniknuté škody, ktoré spôsobíte vy. V opačnom prípade si všetky škody hradíte z vlastného vrecka. Navyše, dopravná nehoda nie je jediným rizikom pre vaše vozidlo. Preto odporúčame zvážiť pripoistenia.

Podľa štatistických údajov je veľmi častou príčinou poistnej udalosti poškodenie čelného skla. Vzťahuje sa na poškodenie, rozbitie alebo prasknutie skiel na vašom aute. V súvislosti s čoraz väčším výskytom prírodných katastrof v dôsledku klimatických zmien odporúčame zvážiť poistenie v prípade živelnej udalosti. A ak chcete mať istotu, že je vaše vozidlo v bezpečí aj počas vašej neprítomnosti, v rámci pripoistení máme v ponuke aj pripoistenie krádeže vozidla.

Kombinácia našich pripoistení k PZP poskytuje finančné krytie pre vaše vozidlo nielen na cestách, ale aj na parkovisku počas vašej neprítomnosti. Uzatvoriť si ich môžete k novej poistnej zmluve online či k existujúcej zmluve PZP v ktorejkoľvek pobočke ČSOB.

Havarijné poistenie

poisťujeme nové aj jazdené autá, NON-STOP asistenčné služby v cene poistenia...

Mám záujem o havarijné poistenie