Dovolenka v karavane či obytnom aute. Ako na ňu?

 

Dovolenková sezóna prináša prísľub nových zážitkov, oddychu a vytúženej slobody. Čoraz viac ľudí si svoje cestovateľské dobrodružstvá plánuje na štyroch kolesách. Aj vy ste rozmýšľali nad tým, že tento rok vymeníte hotel za karavan a lietadlo za diaľnice? Čo všetko treba vedieť o tomto spôsobe cestovania?

Zažite cesty z novej perspektívy

Kempovanie či dovolenka v karavane sú tradične obľúbenejšie u staršej generácie. Tento trend sa však začína obracať a čoraz viac mladých ľudí nadchýna sloboda, ktorú so sebou prinášajú obytné dopravné prostriedky. Nie je potreba sa nikam náhliť, pretože na cestách ste pánmi vášho času. Na každom mieste zostanete toľko, koľko chcete, bez toho, aby ste riešili rezervácie v hoteloch. Počas cestovania uvidíte neopakovateľné scenérie a dostanete sa aj na miesta, ktoré bežný turista neobjaví.

TIP: Dokonalá dovolenka už dávno neznamená nekonečný bucket list. Prečítajte si, aké je tajomstvo pomalého cestovania v našom blogu.

Život v obytnom aute

Ak sa chystáte na dobrodružnú dovolenku po prvý raz, najprv by ste mali popremýšľať nad vhodným dopravným prostriedkom. Máte na výber medzi karavanom a obytným autom. Oba varianty majú svoje výhody aj nedostatky a záleží len na tom, čo sa zhodne s vašimi predstavami.

Pod obytným autom si predstavte „nafúknuté auto“ s lôžkami a základným bytovým vybavením. Od klasického osobného vozidla sa líši najmä rozmermi, no manévrovať ním zvládne vodič s bežným preukazom typu B. Na diaľnici s ním môžete prekročiť rýchlosť 120 km/h a nájsť miesto na parkovanie pre vás tiež nebude problém.

Obytné auto verzus karavan

Karavan je názov pre obytný príves, ktorý pripevníte za vaše vozidlo. V porovnaní s obytným autom ponúka viac priestoru a pohodlia, cenou za ktoré je pomalšia rýchlosť. Auto s prívesom je menej mobilné a zaparkovať môže byť pre vás ťažšie.

Karavanom nahráva ich nižšia cena. Obytné autá sú v porovnaní s karavanmi drahšie a spotrebujú viac paliva. Pri rozhodovaní by však najdôležitejším faktorom mal byť charakter vašej dovolenky. Karavan je vhodný pre tých, ktorí sa chcú počas pobytu usadiť v jednom kempe. Cez deň tam môžu príves nechať, autom cestovať na kratšie vzdialenosti a večer sa vrátiť do svojho prístrešku. Naopak, ak nechcete zostávať na jednom mieste a túžite sa neustále presúvať medzi mestami či krajinami, je pre vás vhodnejšie obytné auto.

Cena za slobodu

Niet pochýb, že dovolenka na štyroch kolesách láka najmä tých, ktorí sa nezdráhajú vzdať komfortu hotela. Cestovanie s prívesom alebo v obytnom aute síce prináša porovnateľné pohodlie, no aj množstvo hodín strávených za volantom. Nepríjemne prekvapiť vás môže aj cena. Prenájom týchto dopravných prostriedkov sa šplhá na sumu viac ako sto eur za deň. Rátať musíte aj s výdavkami na benzín či poplatkami za mýto a jazdenie po diaľniciach.

TIP: Na všetky ostatné výdavky si zoberte kreditnú kartu od ČSOB. Vaše platby budú bezpečné a bezúročné obdobie v dĺžke 55 dní stíhate aj po návrate z dovolenky.

Rezervujte si miesto vopred

Ak si chcete slobodu doplniť rozumnou dávkou istoty, naplánujte si kľúčové body vašej cesty. Vytvorte si orientačný plán s približnou dobou, ktorú chcete stráviť na každom mieste. V kempoch, ktoré sú v blízkosti, si môžete vopred zarezervovať miesto. Nebudete tak na poslednú chvíľu hľadať miesto na parkovanie či kemping s voľnými kapacitami. V kempe môžete využiť sociálne zariadenia, napojiť sa na elektrickú energiu či vodu a hygienicky vyprázdniť WC z vozidla. Niektoré kempingy ponúkajú aj ihriská, kurty či vlastné bazény. Skrátka, dokonalú letnú pohodu.

Na dovolenku s ČSOB

Každé vozidlo musí mať PZP, vyberte si preto také, ktoré pre vás bude výhodné. Pri uzavretí povinného zmluvného poistenia v ČSOB môžete získať až 5 % zľavu. Objavte aj havarijné pripoistenia pre váš stopercentný pokoj na duši.

Chcem vedieť viac