Tajomstvo najlepšej dovolenky: skúste slow travel

 

Viac cestovať, spoznať vzdialené krajiny, navštíviť nové miesta. Podobné predsavzatia si dávame na začiatku nového roka alebo sú nám motiváciou k šetreniu. Cestovanie je dnes dostupnejšie ako kedykoľvek predtým, no mení sa aj jeho charakter. Prinášajú vám výlety a dovolenky mentálne obohatenie alebo sa z nich vraciate na konci so silami? Zamysleli ste sa , či cestujete správnym spôsobom.

Revolúcia v cestovaní

V osemdesiatych rokoch minulého storočia začala globalizácia a masový turizmus meniť tvár sveta. Vo vychytených lokalitách rodinné reštaurácie nahrádzali siete rýchleho občerstvenia a malé ubytovne vystriedali veľkolepé hotely. Do cestovania prenikla myšlienka: “Čím viac toho na cestách stihnete, tým lepšie.”

Na výlete za hranicami majú turisti často pocit, že musia všetko vidieť, ochutnať a zažiť. Populárnym sa stal takzvaný „bucket list“, a teda zoznam všetkých aktivít, ktoré cestovateľ musí vtesnať do obmedzeného času svojej dovolenky. Často obsahuje najfrekventovanejšie turistické miesta, časový harmonogram a žiadny priestor pre spontánnosť. Povinnou jazdou je všetko zdokumentovať a najvydarenejšie fotky pridať na sociálne siete.

Spomaľte a začnite si vychutnávať svet

Pomalé cestovanie alebo „slow travel“ vzniklo ako odpoveď na dnešnú uponáhľanú dobu, ktorá prenikla aj do našich dovoleniek. Netýka sa rýchlosti presunu medzi bodmi A a B, ale ponúka odlišný prístup k zážitkom.

Tip: Zbaľte si na dovolenku aj kreditnú kartu.

Namiesto pobehovania od pamiatky k pamiatke by ste podľa filozofie pomalého cestovania mali hľadať autentické spojenie s miestom, ktoré ste prišli navštíviť. Z dovolenky by ste sa nemali vracať vyšťavení a s túžbou po oddychu. Práve naopak, pomalým cestovaním nasajete kultúru a obyčaje danej lokality tak, akoby ste boli domáci. Cieľom je samotná cesta, ktorá by vám mala dobiť baterky a poskytnúť odlišný pohľad na život. Ako na pomalé cestovanie?

Nerobte si plány

Ak ste si kúpili letenky a zaplatili ubytovanie, máte všetko, čo treba. Namiesto bucket listu si do cudzej krajiny so sebou prineste len základnú predstavu o tom, čo by ste chceli zažiť. Všetko ostatné nechajte na náhodu. Možno vás počas potuliek mestom zláka na návštevu malá vínna pivnička alebo objavíte lokálne remeselné trhy.

Zostaňte v súlade s lokálnou komunitou

Od domácich dostanete najlepšie odporúčania na reštaurácie aj tipy, ako sa dostať ku skutočným pokladom daného miesta. Nebojte sa prihovoriť predavačovi v lokálnej pekárni alebo sa pustiť do reči s majiteľom vášho penziónu. Zisťujte, ako žijú domáci a preskúmajte ich tradície.

Hľadajte zelené riešenia

Pomalé cestovanie v sebe zahŕňa rešpekt voči krajine, do ktorej idete. Výlet do cudziny by nemalo sprevádzať upustenie od zásad, ktoré dodržiavate doma. Snažte sa neplytvať jedlom a zbytočne nenakúpiť hromadu suvenírov.

Predĺžte si dovolenku... alebo aj nie

Niektorí vyznávači slow travel vám poradia, aby ste jedno mesto spoznávali najmenej týždeň. Dlhší čas vám síce umožní pomaly a dokonale nasať jeho atmosféru, ale rovnako silný zážitok vám poskytne aj kratší pobyt. Stačí sa uvoľniť a zbytočne sa nenáhliť za ďalšími zážitkami. Koniec koncov, vždy je možnosť sa na dané miesto vrátiť a preskúmať z iného uhla.

Poistite sa

Nedovoľte, aby vám zážitok z pomalých ciest prekazil neočakávaný úraz alebo strata batožiny. Mať pokojnú myseľ je na nezaplatenie – zabezpečte si ju cestovným poistením od ČSOB. Online zriadenie poistenia môže byť prvá a posledná vec, ktorú na vašom dobrodružstve vybavíte rýchlo.

Ste vášnivý cestovateľ?
S dlhodobým cestovným poistením od ČSOB vo variante Exclusive môžete vycestovať až na 90 dní. Toľkokrát, koľko sa vám žiada, keďže počet vašich ciest nie je limitovaný. Neobmedzuje vás ani doba poistenia, ktoré uzatvárate na dobu neurčitú.
Viac o cestovnom poistení