Kedy prezuť pneumatiky a ako sa o ne starať

 

Pneumatiky sú s brzdami a tlmičmi najdôležitejšie bezpečnostné komponenty vášho auta. Sú jediným kontaktom s vozovkou a musia byť v perfektnom technickom stave. Kedy prichádza správny čas na sezónnu výmenu pneumatík? A viete, ako ich čo najefektívnejšie uskladniť?

Dôležitá je hranica 7 °C

Slovenské právne predpisy nestanovujú presný dátum, kedy treba prezuť na zimné pneumatiky. Podľa zákona o cestnej premávke je vodič povinný používať zimné pneumatiky od 15. novembra do 31. marca, ak je na vozovke súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Pri rozhodovaní o prezutí je dôležitým indikátorom aj teplota vzduchu. Ak klesá pod 7 °C, je to signál na výmenu pneumatík.

Pri prvých jarných lúčoch slnka motoristi riešia opačnú otázku: “Je už dostatočne teplo na letnú sadu?” Odborníci radia, aby ste sa s výmenou pneumatík príliš nenáhlili. Najmä v noci alebo počas skorých ranných hodín vás ešte v apríli môžu prekvapiť prízemné mrazy. Aj v tomto prípade vám pomôže predpoveď počasia. Ak sa teplota dlhodobo šplhá nad 7 °C, môžete prezúvať.

Prečo prezúvať?

Letné a zimné pneumatiky sú určené na jazdu v úplne opačných podmienkach. Zimné pneumatiky majú väčšiu hĺbku dezénu, sú vyrobené z mäkšej zmesi a od letných sa odlišujú aj odporom voči ceste. Počas zimného obdobia vďaka týmto vlastnostiam nezamŕzajú a sú dostatočne priľnavé aj na vozovke pokrytej ľadom či snehom.

Pri ponechaní zimných pneumatík aj cez letné obdobie vám výrazne narastie spotreba auta. So zvyšujúcimi sa teplotami sú pneumatiky hlučnejšie a rýchlejšie sa opotrebujú. Neprajú ani bezpečnosti na cestách. Ich brzdná dráha sa používaním v nesprávnych podmienkach môže zvýšiť až o 20 %.

Opačný extrém, a teda jazda na letných pneumatikách aj cez zimu, je na slovenských cestách menej bežná. V tomto prípade sa totiž prudko zvyšuje nebezpečenstvo šmyku a riziko nehody. Nasleduje pokuta od polície, zákaz pokračovania v jazde a odtiahnutie auta na vlastné náklady.

Sú odpoveďou celoročné pneumatiky?

Medzi ich výhody sa radí finančná i časová úspora. Vodiči, ktorí jazdia na celoročných pneumatikách, sa nemusia obťažovať s prezúvaním ani investovať do dvoch sád pneumatík. Javia sa ako praktické riešenie, no nie sú vhodné pre každého. Odporúčajú sa pre vodičov, ktorí auto využívajú sporadicky a na kratšie vzdialenosti. Nehodia sa ani do extrémnych teplôt.

TIP: Pri celoročných pneumatikách existuje riziko predĺženej brzdnej dráhy. V prípade, že sa pre ne rozhodnete, vyberajte len kvalitné modely z overených predajní.

Čo s pneumatikami počas sezón

Správnym skladovaním dokážete pneumatikám predĺžiť životnosť. Ešte predtým, než ich uložíte na zimný alebo letný spánok, odstráňte z nich nečistoty. Na ich čistenie je najvhodnejšia obyčajná voda s mydlom. Prípravky obsahujúce olej by mohli poškodiť vrchnú vrstvu gumy a zbaviť ju elasticity.

Následne pneumatiky odložte na chladné, suché a tmavé miesto. Ak máte príležitosť, aspoň raz do mesiaca ich môžete pootočiť alebo im zmeniť polohu, poistíte sa pred prípadnými deformáciami. V prípade, že na ich skladovanie nemáte priestor, môžete využiť služby autoservisu.

Stabilne na cestách nielen vďaka štyrom kolesám

Len čo sa uistíte, že vaše pneumatiky sú v perfektnom stave, skontrolujte, ako je na tom vaše poistenie. Povinné zmluvné poistenie si môžete prepočítať v ČSOB online kalkulačke. Ubezpečíte sa, že na povinných poplatkoch neplatíte ani jedno euro navyše.

Vypočítať cenu PZP