Tipy na bezproblémovú dovolenku v exotike

 

Hľadáte destináciu, v ktorej je garantovaná bezoblačná obloha a dni plné slnka? Vysnili ste si azúrové more s bielou piesočnatou plážou? Alebo túžite vidieť a zažiť veci, ktoré sú v bežných európskych krajinách nemysliteľné? Rozumieme vám. Nenechajte si vašu dovolenku v exotike prekaziť nepríjemnosťami a pred odchodom sa ubezpečte, že ste mysleli na všetko.

Na letisku bez problémov

Ak sa vydávate na dovolenku do exotickej krajiny na vlastnú päsť, pri plánovaní a vybavovaní sa musíte spoliehať len na seba. Ešte predtým, než si kúpite letenky a zarezervujete ubytovanie, dôkladne skontrolujte, či spĺňate podmienky vstupu do krajiny. Cestovná agentúra by vám síce ponúkla ich prehľadný zoznam, no nájsť si všetko na internete nikdy nebolo jednoduchšie.

Zamerajte sa najmä na pravidlá zahraničnej krajiny v udeľovaní víz. Pri dovolenkách mimo Európskej únie platí, že čím skôr začnete svoju cestu plánovať, tým lepšie. Proces získania povolenia k pobytu sa líši naprieč štátmi a môže byť dlhý a komplikovaný. Základné pravidlá jednotlivých krajín o vízovej politike nájdete na stránke ministerstva zahraničných vecí.

Doklady sú povinná jazda

Mať platný cestovný pas je samozrejmosťou. Pozor však na krajiny, ktoré vyžadujú, aby sa platnosť vášho cestovného dokladu vzťahovala aj na dobu niekoľkých mesiacov po plánovanom návrate. Je to zabezpečenie pre prípad, ak by sa v dôsledku úrazu alebo iného problému váš pobyt neplánovane predĺžil. V dostatočnom predstihu skontrolujte, či si predsa len nebudete musieť vybaviť nový pas. Za jeho expresné vyhotovenie si totiž priplatíte.

TIP: Požiadali ste o nový cestovný pas medzi 11. novembrom 2022 a 30. januárom 2023? V tomto období bolo vydaných niekoľko pasov s odchýlkou zápisu údajov v čipe. Kvôli chybnému čipu letiskové terminály nie sú schopné načítať dáta z pasu. Na stránke ministerstva vnútra si môžete overiť, či váš doklad funguje správne.

Deň či dva pred odchodom venujte pozornosť aj cestovnému poisteniu. V ČSOB máte na výber z troch variantov a svoju poistnú ochranu si môžete vybrať presne podľa vašich predstáv.

Čo s (ne)povinnými očkovaniami

Ďalším dôležitým bodom je očkovanie. Nikto si nepraje, aby mu dovolenku pokazili žalúdočné problémy, nieto ešte závažné infekčné ochorenie. Najprv si overte, že máte platné všetky povinné očkovania, ktoré sa v krajine vyžadujú. Za zváženie však stoja aj tie odporúčané.

Týfus, cholera, žltá zimnica či malária. Ak neviete, aké očkovanie je pre vás najvhodnejšie, skonzultujte možnosti s vaším všeobecným lekárom. Odbornú konzultáciu alebo samotnú vakcínu vám poskytnú aj inštitúty očkovania a cestovnej medicíny po celom Slovensku.

TIP: Prečítajte si náš blog o 7 praktických tipoch pre bezproblémovú a bezpečnú dovolenku. Dozviete sa v ňom, aké výhody vám na cestách prinesie kreditná karta.

Istota, to sú slovenské lieky

Do exotických krajín cestujeme s túžbou zažiť nepoznané, čo sa často prejaví aj vo výbere jedál. Lokálne suroviny, na ktoré nie ste zvyknutí, no i otázne hygienické podmienky môžu prispieť k tomu, že časť dovolenky strávite na záchode. V týchto prípadoch je najvhodnejším riešením siahnuť po osvedčených domácich liekoch. Do kufra si prihoďte aj bežné lieky proti bolesti a tabletky a krémy, ktoré by ste mohli potrebovať v závislosti od charakteru vašej dovolenky. Sprej do nosa a pastilky na bolesť hrdla sa zase hodia najmä v dôsledku pobytu v klimatizovaných priestoroch.

Lieky v batožine môžu na niektorých letiskách vyvolať rozruch. Ak si chcete zabezpečiť bezproblémový prechod kontrolami, pribaľte si k nim aj doklad o ich legálnosti. Štandardne vám postačí pokladničný blok z lekárne. Na cestách mimo Schengenu to ale môže byť komplikovanejšie a niektoré krajiny zavádzajú dodatočné kontroly a obmedzenia. Pred vycestovaním si tieto informácie overte na stránke zahraničného ministerstva zdravotníctva alebo na príslušnom veľvyslanectve.

Na záver pár stravovacích tipov od skúsených cestovateľov:

  • Vyhnite sa street foodu alebo ho čo najviac obmedzte. Štandardy hygieny bývajú v stánkoch na ulici prinajmenšom diskutabilné.
  • Ak máte radi pikantné jedlo, pridávajte si do chodov čili. V exotike oceníte jeho antibakteriálne a dezinfekčné účinky.
  • Vo väčšine krajín je lepšie nepiť vodu z kohútika a namiesto nej si kúpiť balené vody.
  • Myslite na to, že lokálnu vodu obsahuje aj ľad vo vašich nápojoch. Takisto sú v nej umývané aj nespracované potraviny ako ovocie a zelenina v hotelových šalátoch.
  • Alkohol na trávenie? Obľúbená „dovolenková zbraň“ Slovákov funguje, ale len v skutočne malom množstve. Ak si ho dáte pred jedlom, pomôže vám s trávením, no neprežeňte to, pretože si žalúdok zbytočne zaťažíte.

A ešte raz: nezabudnite na poistenie

Hovorí sa, že nešťastie nechodí po horách. Myslíte si, že takisto obľubuje exotiku? V ČSOB sa poistíte pred stratou batožiny aj meškaním lietadla. To všetko pohodlne online. Vypočítajte si finálnu cenu poistenia, aby vás neprekvapili žiadne dodatočné výdavky.

Prepočítať cestovné poistenie