Vývoj cien na trhu nehnuteľností alebo kedy je vhodný čas na hypotéku?

 

V uplynulých mesiacoch sa špekulovalo o možnom poklese cenovky bytov a domov. Vývoj cien nehnuteľností však na slovenskom trhu nezastavil ani príchod pandémie. Odborníci sa zhodujú v tvrdení, že v nadchádzajúcom roku za ne zaplatíme ešte viac. Aká teda bude situácia na realitnom trhu v roku 2021? Oplatí sa s kúpou bytu počkať alebo vziať hypotekárny úver v blízkej dobe?

Ceny bytov každoročne stúpajú

Tento trend pozorujeme už od roku 2014. Národná Banka Slovenska (NBS) uvádza, že v treťom kvartáli roku 2019 dokonca rástli ceny bývania najvýraznejšie za posledné 3 roky. Pozrime sa však na vývoj ceny v roku 2020 podľa NBS:

  • Priemerná cena bývania v 3. štvrťroku 2020 vzrástla medzištvrťročne o 3,5 %.
  • V medziročnom porovnaní rástli ceny takmer nezmeneným tempom 11,8 %.
  • Ceny domov sa oproti predchádzajúcemu štvrťroku zvýšili viac, než ceny bytov.
  • Z krajov rástol najrýchlejšie Banskobystrický.

Samozrejme, dôležitú rolu hrajú jednotlivé regióny Slovenska, kde sa vývoj cien môže líšiť. Vo všeobecnosti sa však predpokladá, že ani v roku 2021 nebudú ceny bytov klesať. Môže za to aj obmedzená a nedostatočná ponuka bývania, ktorá má priamy vplyv na cenu nehnuteľností. Na jar tohto roka sme zaznamenali mierny pokles v dopyte, avšak ani to na cenovú korekciu nestačilo.

S hypotékou sa neoplatí čakať

Je prirodzené, že aktuálna situácia vyvoláva v hlavách ľudí množstvo otázok. Obzvlášť v tomto období, kedy mnohé oblasti ekonomiky pocítili negatívne dopady pandémie. Na realitnom trhu však k žiadnym dramatickým zmenám v cenách neprišlo a ceny bytov majú stúpajúcu tendenciu aj naďalej. Z dlhodobého hľadiska sa preto s kúpou bytu čakať nevyplatí.

Ak uvažujete nad kúpou bytu alebo vás skrátka zaujíma, aké máte možnosti, V ČSOB vám na všetky vaše otázky s radosťou odpovieme. Vypočítajte si mesačnú splátku v našej hypokalkulačke a nechajte si poradiť, ako zaobstarať svoje nové bývanie výhodne.