7 tipov, ako si vybrať správny bankový účet

Výber bankového účtu je rozhodnutie, ktoré ovplyvní váš každodenný život na dlhšiu dobu. Zvládnite tento proces ľahšie vďaka našim tipom.

prečítané do 5 minút

15.12.2023

1. Analyzujte svoje potreby

Na začiatok si ujasnite, akým spôsobom plánujete využívať svoj bankový účet. Ak potrebujete jednoduchý účet na každodenné výdavky, bežný účet môže byť pre vás ideálny. Ak plánujete ukladať peniaze, zvážte sporiaci účet alebo termínovaný vklad.

V prípade, že uprednostňujete online riešenia pred návštevou pobočky, digitálny Smart účet je pre vás ideálny. Zriadite ho jednoducho online a za vedenie neplatíte.

Pri výbere účtu si položte základné otázky:

  • Aký je môj mesačný príjem?
  • Ako často budem vykonávať transakcie?
  • Koľko mesačne utrácam v hotovosti, kartou alebo prevodom?
  • Aké sú moje finančné ciele?
  • Ako často cestujem do zahraničia?

Tieto otázky vám uľahčia rozhodovanie pri výbere bankového účtu, ktorý bude najviac vyhovovať vašim potrebám.

Kedy stačí bežný bankový účet a kedy ísť do účtu s balíkom služieb, sme sa opýtali odborníčky Andrey Lazar, manažérky oddelenia Riadenie retailového segmentu v ČSOB banke:
„Bežné účty ponúkajú skutočne len základné služby, ako sú výbery z bankomatu, platby a podobne. Ich vedenie je väčšinou fixne spoplatnené. Pri účtoch s balíkom služieb v rámci jedného poplatku dostanete množstvo užitočných služieb. Príkladom je náš balík účtu Extra Pohoda, ktorý obsahuje platobnú kartu s cestovným poistením. Ak teda radi cestujete, poistenie už nemusíte riešiť. Po splnení určitých podmienok dokonca získate bezplatné vedenie účtu. Navyše si vyberiete hotovosť z bankomatov iných bánk na Slovensku a SEPA krajinách zadarmo.“

2. Preskúmajte bankové poplatky

Banky zohľadňujú, aký tok peňazí pretečie vaším účtom. Od toho sa potom odvíjajú prípadné poplatky. Niektoré banky účtujú mesačné poplatky za prekročenie stanoveného počtu transakcií. Ak preto plánujete vykonávať vysoké množstvo prevodov, poobzerajte sa po účte s vysokým alebo bezplatným transakčným limitom.

Ak často vyberáte hotovosť z bankomatov, uistite sa, že váš bankový účet umožňuje bezplatné výbery z bankomatov. Dôležité sú aj podmienky využívania platobných kariet. Niektoré banky vás za aktívne používanie karty odmenia, iné zase platby kartou spoplatňujú. Aj keď väčšinou ide o niekoľko centov za jednu platbu, na konci mesiaca vás konečná suma poplatkov môže nepríjemne prekvapiť.

Niektoré inštitúcie spoplatňujú posielanie platieb prostredníctvom platobného príkazu. Ak touto formou často posielate platby, vopred si zistite, koľko vás tieto transakcie budú stáť.

TIP: K účtu Extra Pohoda získate cestovné poistenie k platobnej karte, neobmedzené výbery v EUR z bankomatov na Slovensku a SEPA krajinách a zlatú kartu Mastercard GOLD so vstupom do vybraných letiskových salónikov. Tieto benefity určite oceníte, ak počas roka trávite veľa času na cestách.

3. Myslite na doplnkové služby

Každý bankový účet ponúka okrem základných funkcií aj celý rad doplnkových služieb. Odborníčky Andrey Lazar sme sa opýtali, aké doplnkové služby sú dôležité:

„Pri doplnkových službách myslite na tri veci – rezerva, bezpečnosť a zadné vrátka. Inými slovami – sporiaci účet, kreditná karta a povolené prečerpanie. Spolu s bežným účtom by ste si mali rovno zabezpečiť aj sporiaci účet a trvalými príkazmi si sporiť na nepredvídateľné situácie, akými sú napríklad oprava auta či výmena spotrebiča. Nákupy spotrebičov a elektroniky je najlepšie riešiť kreditnou kartou, ktorá ponúka predĺženie záruky na vybraný tovar a ochranu nákupov, kde počas 12 mesiacov v prípade straty alebo pokazenia tovaru získate peniaze späť.

Povolené prečerpanie je zas istotou, že napriek finančne náročnejšiemu obdobiu vám splátka hypotéky odíde bez toho, aby vám účet hlásil nedostatok finančných prostriedkov.“

4. Posvieťte si na aplikáciu a internet banking

Pri výbere bankového účtu myslite aj na kvalitu mobilnej aplikácie a internet bankingu. V dnešnej dobe je dôležité, aby ste čo najviac vecí vedeli vybaviť cez mobil. Aplikácia by preto mala ponúkať všetky praktické záležitosti, ako zmenu PIN kódu, zablokovanie karty v prípade straty či krádeže a zmenu limitov na účte podľa potreby.

Aké ďalšie vychytávky má ponúkať banková aplikácia, priblíži Andrea Lazar:

„Moderná banková aplikácia má poskytovať dokonalý prehľad o produktoch a ponuky šité na mieru. Mala by byť prehľadná a intuitívna, aby si v nej klient našiel všetko, čo potrebuje. Naša aplikácia ČSOB SmartBanking je jedinečná na bankovom trhu, pretože ponúka aj služby, ktoré by od banky čakal málokto - kúpa lístkov na vlak či MHD, úschova bločkov z nákupov, zaplatenie parkovného a mnoho ďalších praktických služieb.“

5. Overte si dostupnosť bankomatov a pobočiek

V meste nájdete bankomaty na každom kroku. Horšie je to s pokrytím v menších mestách a obciach. Ak bývate v malej obci s jedným bankomatom, potom dostupnosť bankomatu môže byť pre vás kľúčovým faktorom pri výbere bankového účtu.

„ČSOB má aktuálne naprieč celým Slovenskom nainštalovaných 449 bankomatov, z toho 87 vkladomatov. NFC funkcionalitu, teda bezhotovostný výber, poskytuje 135 bankomatov. Obslúžime vás v 90 retailových pobočkách, z ktorých je 10 bezhotovostných. 16 pobočiek máme otvorených v sobotu a 14 aj v nedeľu“, vysvetľuje odborníčka Andrea Lazar.

6. Pozrite si recenzie

Pri výbere správneho bankového účtu by ste mali postupovať podobne, ako keď vyberáte nový elektrospotrebič do domácnosti. Rozhodnutie nestojí len na cenovom rozpočte, vzhľade a parametroch, ale aj na skúsenostiach iných zákazníkov. Recenzie vám môžu poskytnúť hodnotný pohľad na kvalitu služieb, zákaznícky servis a komunikáciu medzi bankou a klientom. Prečítajte si recenzie na internete, pýtajte sa na skúsenosti známych a rodiny, aby ste si boli istý, že nový bankový účet bude spĺňať vaše očakávania.

7. Využite lákavé benefity k účtu od ČSOB

Za vedenie moderného bankového účtu nemusíte platiť nič. V ČSOB si môžete zriadiť Smart účet bez podmienok, s vedením úplne zadarmo a možnosťou získať bonus až 150 EUR. Celý proces navyše vybavíte online z pohodlia domova.

Pre študentov máme bezplatný študentský účet s množstvom výhod a odmien pre mladých napríklad vo forme preplatenia električenky až do 50 EUR. Na záver sme sa opýtali, čo je najdôležitejšie pri výbere študentského účtu:

„Pri výbere študentského účtu sa pozerajte na atribúty, ktoré sa nachádzajú v rámci balíka ponúkaného študentovi. Balík služieb by mal obsahovať všetko, čo študent potrebuje na každodenné financovanie. Ak sa preukážete dokladom o štúdiu, vedenie účtu je v mnohých bankách, vrátane ČSOB, bezplatné. Študentský účet by mal ponúkať aj iné výhody, ako napríklad pravidelné súťaže a rôzne akcie, do ktorých sa môže majiteľ účtu zapojiť“, uzatvára odborníčka Andrea Lazar.