Ako sa pripraviť na pracovný život po škole?

 

Dlhotrvajúca pandémia zasiahla aj pracovný trh. Pre absolventov univerzít nie je ľahké nájsť si uplatnenie v študovanom obore a zvyšujúci sa počet kandidátov je čoraz častejším javom. Ako byť pre firmu najvhodnejším kandidátom a vyčíňať z davu?

Pripravte si kvalitné CV-čko

Dobrý životopis je základ. Predstavte si situáciu, že uchádzača nepoznáte a potrebujete zistiť, či je vhodný pre konkrétnu pozíciu, na základe niekoľkých riadkov v jeho životopise. Čo by v ňom nemalo chýbať? Obsahom dobrého CV by mali byť výhradne relevantné informácie a skúsenosti, ktoré podčiarkujú váš prínos pre firmu a dokazujú, že svoju úlohu budete vedieť plniť podľa očakávaní zamestnávateľa.

Zamestnávatelia často oceňujú stručnosť a vecnosť. Detailnejšie však môžete svoje skúsenosti porozprávať osobne, pomocou motivačného listu alebo rozpísať vo svojom profile, napríklad na sociálnej sieti LinkedIn, ktorá je označovaná ako „sieť pre profesionálov“. V neposlednom rade je dôležité aj grafické spracovanie životopisu, ktoré je dnes jednoduché vytvoriť v mnohých bezplatných nástrojoch online. Pomôcť vám môže napríklad Canva alebo Kickresume.

Vzdelávajte sa aj po škole

Vzdelávanie by určite nemalo končiť dosiahnutím titulu. Mnoho úspešných ľudí sa vzdeláva celý život a ak aj vy chcete byť v obraze v tomto rýchlo sa meniacom svete, je okrem sledovanie nových trendov, vhodné venovať svoj čas aj rôznym kurzom.

Veľa z nich je častokrát úplne zadarmo a práve úspešne zvládnuté kurzy vám môžu taktiež dopomôcť k získaniu požadovanej pozície. Kvalitným zdrojom hodnotných kurzov je napríklad zahraničný portál Udemy, no a z domácich portálov zas odporúčame Learn2code.sk, Skillshare.com či množstvo podobne zaujímavých.

Prečítajte si knihu, pustite si podcast

Čítanie obohacuje nielen slovnú zásobu, no má pozitívny vplyv na kritické myslenie. Čítajte preto to, čo vás baví a pokojne presedlajte z beletrie na motivačnú literatúru a z nej zas na životopisnú, či, povedzme, zahraničnú.

Veľkým fenoménom sú aj podcasty, ktoré si našli obľubu medzi všetkými vekovými kategóriami. Niet sa však čomu čudovať, môžete ich počúvať pri oddychovaní, pri cvičení a behu, či napríklad cestou na svoj pracovný pohovor. Existuje vôbec ľahší spôsob ako prijímať nové informácie a zároveň vykonávať inú činnosť?

„Koľko jazykov ovládaš, toľkokrát si človekom“

A svoje jazykové schopnosti si dokážete vycibriť aj pri filmoch či seriáloch. Stačí si ich pustiť v inom jazyku ako v slovenčine, vďaka čomu sa na vás môžu spoľahlivo nalepiť rôzne cudzojazyčné frázy, ktoré môžete neskôr využiť pri samotnom učení, či priamo pri konverzácii v inom jazyku.

Ozaj, skúsili ste si už nastaviť jazyk vášho smartfónu do cudzieho jazyku?

Šport je prínosom pre telo i myseľ

Pohyb je pre každého z nás zdravý a najmä pomáha vyrovnávať sa so stresom a rôznymi situáciami ľahšie. Má pozitívny vplyv na mozgovú činnosť, keďže pri fyzickej aktivite sú produkované endorfíny, ktoré nazývame aj hormóny šťastia. Štúdie ukázali, že pravidelným športom posilňujeme nielen svaly, ale aj kognitívne myslenie a učenie, našu pamäť, motiváciu a tiež disciplínu.

Držíme vám palce na ceste za vašou vysnívanou prácou.