Neplaťte navyše za výbery a platby v zahraničí

Tento pocit pozná mnoho z nás. Vrátite sa zo zaslúženej dovolenky a pri pohľade na účet vás obleje studený pot. Zistíte, že z účtu máte strhnutých oveľa viac ako ste v skutočnosti minuli. Neplaťte navyše! Prečítajte si naše rady a tipy ako ušetriť na dovolenke. 

prečítané do 5 minút

09.07.2022

Povedzte nie konverznému prepočtu

Pri platbe kartou v zahraničí na mieste alebo online vám môže platobný terminál alebo bankomat ponúknuť možnosť okamžitého konverzného prepočtu, v angličtine DCC (dynamic currency conversion). Väčšina bánk spoločne s ČSOB neodporúča platiť s konverzným prepočtom. Konverziu na eurá určuje prevádzkovateľ platobného terminálu, ktorý má zväčša menej výhodné prevody mien. Vaša banka vie ponúknuť lepší konverzný pomer, preto vždy odporúčame zvoliť možnosť platiť bez vybraného prepočtu.

Výbery z bankomatov zadarmo

Banky vám za výbery môžu účtovať poplatky podľa toho, či ide o kreditnú kartu alebo debetnú kartu, tu platí rada uprednostnite výber s debetnou kartou. Pripravte sa ešte pred dovolenkou a nenoste so sebou zbytočne väčšiu hotovosť. Ak sa chystáte do krajín, kde sa používa euro, s účtom Extra Pohoda za výbery z bankomatov neplatíte. Naopak, ak idete do krajiny, kde sa neplatí eurami, najvýhodnejší je pre vás Smart účet. Výbery v kunách, zlotých, českých korunách, dolároch či thajských bátoch máte so Smart účtom počas júla a augusta 2022 úplne bez poplatku.

Pozor na niektoré zahraničné bankomaty, k transakcii si môžu pripočítať prevádzkovú prirážku (surcharge), preto vždy čítajte oznamy pri výbere hotovosti z bankomatu a na začiatku zvoľte jazyk, ktorému rozumiete.

TIP od ČSOB: Pred cestou si pozrite, či sa nachádza v okolí vašej destinácie partnerský bankomat KBC skupiny, s ČSOB kartou za výber z bankomatu zaplatíte iba 20 euro centov.

Plaťte kartou

Po platbe kartou v inej mene vám nezostanú v peňaženke štrngať drobné mince, ktoré v banke len ťažko zameníte. V prípade platby kartou banka peniaze prevedie svojím najvýhodnejším kurzom.