Toto je 7 vlastností, ktoré nás učí investovanie

Investovanie už dávno nie je len pre vybraných ľudí. Princípy investovania vám môžu pomôcť uvedomiť si množstvo súvislostí. Poznatky ďalej využijete aj v súkromnom či pracovnom živote.

prečítané do 5 minút

9.5.2023

1. Trpezlivosť

Odborníci na investovanie sa zhodujú v tom, že investícia je efektívna, najmä ak si ju podržíte dlhodobo. Každý fond má svoju odporúčanú dobu, kedy najskôr môžete investíciu vybrať za predpokladu, že vám prinesie očakávaný výnos. Investovať môžete 3, 5, ale aj 10 a viac rokov.

2. Strategické myslenie

Začať investovať môžete v malom, ak však chcete v budúcnosti zrealizovať svoje plány, ktoré si žiadajú väčšie finančné prostriedky, je dobré zamyslieť sa nad tým, ako ich môžete získať. Jedným z riešení môže byť investovať do viacerých fondov. Ak získate financie navyše, napríklad z ročnej odmeny, časť z nich môžete vložiť do vašej investície aj jednorazovo.

3. Emócie bokom

Výkyvy na finančných trhoch sú samozrejmosťou. Ak je váš zvolený fond aktuálne v mínuse, nemusí to znamenať jeho celkové smerovanie. Držte sa odporúčanej doby investície do vybraného fondu.

TIP: Pre lepší prehľad v investovaní a financiách počúvajte podcasty ČSOB Na drobné.

4. Zodpovednosť

Môžete byť zodpovední za pravidelné splátky z vášho účtu na investovanie. Zodpovednosť môžete mať aj voči spoločnosti a našej planéte. ČSOB ponúka niekoľko zodpovedných fondov, ktorými môžete podporiť napríklad boj proti klimatickej zmene, čistenie vody, dekontamináciu pôdy, starostlivosť o chorých a seniorov či kybernetickú bezpečnosť.

5. Pravidelnosť

Keď vám odíde z účtu každý mesiac rovnaká suma, po čase si to ani nevšimnete. Svoje financie si postupne rozdelíte tak, aby ste mali vždy na účte dostatok financií.

6. Finančná gramotnosť

Je dobré si svoje financie rozdeliť. Pomôže vám k tomu jednoduché pravidlo 50-30-20. Na svojom účte vždy držte finančnú rezervu na neočakávané výdavky. Financie, ktoré máte navyše, tak môžete bez obáv investovať.

7. Spokojnosť

Po niekoľkých mesiacoch investovania sa môžete pozrieť do svojej aplikácie ČSOB SmartBanking a zreflektovať si, koľko ste už vložili do investovania. Financie ste tak využili pre seba a svoju budúcnosť namiesto míňania na materiálne veci, ktoré ste možno ani nepotrebovali. Gratulujeme!

Pravidelné investovanie už od 15 EUR
Dobrým riešením pre vás a vaše financie je investovať pravidelne do fondov. Pravidelné investovanie, aj v menších sumách, je jedným zo spôsobov, ako znížiť riziko spojené s investovaním, a to rozložením investície v čase. 

Zistiť viac

Tento materiál je reklamný materiál Československej obchodnej banky, a.s. Viac na www.csob.sk/podielove-fondy.