Cestovné poistenie, platobná karta, kreditka. Prečo sú na dovolenke dôležité?

 

Dovolenka by mala byť synonymom pohody a bezstarostného oddychu. Aby ste počas svojho pobytu v zahraničí nemuseli riešiť zbytočné nepríjemnosti, do príprav na dovolenku zahrňte aj svoju banku. Uzavriete si v nej cestovné poistenie, zistíte, aké sú pravidlá pre zahraničné používanie platobnej karty a vybavíte v nej aj kreditku. Prečítajte si pár rád (ne)bankového charakteru pre perfektnú dovolenku.

Cestovné poistenie

Nezáleží na tom, či sa túto sezónu chystáte do exotiky alebo „len“ do Chorvátska. Cestovné poistenie je v prípade letných dovoleniek nevyhnutnosťou, o čom svedčí množstvo nahlásených poistných udalostí. Viete, s akými nepríjemnosťami sa stretávajú slovenskí dovolenkári najčastejšie a ako sa pred nimi chrániť?

Tráviace problémy

Asi nie je veľkým prekvapením, že turisti majú v zahraničí najväčší problém s lokálnym jedlom. Gastroenteritída sa zaraďuje medzi frekventované cestovateľské nepríjemnosti a jej najbežnejším prejavom je hnačka. Telo ňou odpovedá na stres, zmenu prostredia a neznámu stravu. Opačným problémom je zápcha, ktorá v spojení s pridruženými prejavmi taktiež dokáže pokaziť radosť z dovolenky.

Tráviacim problémom môžete predchádzať:

  • Prevenciou. Niekoľko dní alebo týždňov pred dovolenkou sa zamerajte na budovanie zdravej črevnej mikroflóry. Pomôže vám strava s vysokým obsahom probiotík a prebiotík, ktoré nájdete v kyslomliečnych výrobkoch a fermentovaných potravinách.
  • Starostlivou osobnou hygienou. Najmä na pobyte v prímorských rezortoch treba byť dvakrát taký opatrný ako doma. Nezabudnite si dôkladne umyť ruky pred každou manipuláciou s potravinami.
  • Športovaním. Pravidelná pohybová aktivita, ktorá vám rozprúdi črevá, by mala byť súčasťou aj tej najlenivejšej dovolenky.

Zápaly horných dýchacích ciest

Cestovanie v klimatizovaných dopravných prostriedkoch, pitie chladených nápojov a častý prechod medzi teplým a studeným prostredím – to všetko sa môže podpísať pod zápaly horných dýchacích ciest. Predstavujú ďalšiu najčastejšiu dovolenkovú komplikáciu. Z hľadiska prevencie je najdôležitejším aspektom podpora imunity. Počas pobytu v zahraničí, ale aj v období pred ním, si doprajte dostatok spánku, pohybu na čerstvom vzduchu a zdravú stravu. Na dovolenke sa zbytočne nenaháňajte, preplnený „bucket list“ vám bude skôr na škodu. Presvedčí vás o tom koncepcia slow travel.

Čo hovoria štatistiky z ČSOB?

V roku 2022 po pandémii Covidu chytila dovolenková sezóna druhý dych. Cestovateľské obmedzenia boli po dvoch rokoch takmer úplne zrušené, načo sa zvýšil nielen počet cestovateľov do zahraničia, ale aj rozsah poistných udalostí. Nárast o 39 % v porovnaní s rokom 2021 bol priamo úmerný počtu príletov v rámci Európy. Najviac hlásení už tradične prichádzalo z Chorvátska, Egypta, Turecka a Talianska, ktoré sú medzi Slovákmi mimoriadne obľúbené. Priemerná výška plnenia z poistnej udalosti dosahovala 350 EUR, no výrazne zaostávala za vyplácaním storno poplatkov. Najmä z dôvodu ochorenia na Covid-19 bolo v porovnaní s rokom 2019 zrušených až štvornásobne viac ciest. Priemerná suma poistného plnenia predstavovala až 1090 EUR.

Hotovosť alebo platobná karta?

Popularita platby kartou medzi Slovákmi narastá, keďže nosenie hotovosti do zahraničia sa javí ako čoraz nepraktickejšie. Bezhotovostné platby sa rozvíjajú na celom svete a počet miest, kde je možné platiť aj mobilom či hodinkami, sa neustále zvyšuje. Počas minuloročnej dovolenkovej sezóny zaznamenala ČSOB u Slovákov medziročný nárast počtu platieb kartou v zahraničí o 65 %. Najviac ich využívali v potravinách, supermarketoch a na čerpacích staniciach. V porovnaní s rokom 2021 sa zvýšil aj objem peňazí vybraných z bankomatov, a to o 45 %.

Prečo sa v zahraničí oplatí platba kartou?

  • Platíte komfortne a výhodne. Ak sa vo vašej destinácii platí cudzou menou, nemusíte ísť vystáť rad do zmenárne a zameniť si presnú sumu. Naopak, v obchode jednoducho priložíte k terminálu kartu a zvolíte si platbu v lokálnej mene, teda bez prepočtu. Často takto obídete aj nevýhodné konverzné poplatky.
  • Vyhnete sa riziku krádeže hotovosti. V prípade, ak vám ukradnú platobnú kartu, cez mobilnú bankovú aplikáciu ju môžete ihneď zablokovať.
  • Využívate výhody. V rámci ČSOB účtov platíte platobnou kartou doma aj v zahraničí bez poplatku. S účtom Pohoda získate zvýhodnenú cenu pri výbere hotovosti z bankomatov KBC Group.

Benefity, ktoré má len kreditka

V peňaženke nejedného pravidelného cestovateľa nesmie chýbať kreditná karta. S vlastníctvom kreditky sa spája množstvo cestovateľských výhod, napríklad okamžitý prístup k finančným prostriedkom, vstup do letiskových salónikov alebo zľavy na ubytovanie a letenky. Keďže pri platení používate peňažné prostriedky banky, nie svoje vlastné, v prípade podvodu alebo krádeže čelíte menšiemu riziku. Okrem toho je kreditka v mnohých krajinách znakom toho, že ste natoľko dôveryhodný, aby vám banka vydala úverový produkt. Požičovne áut a hotely v nich preferujú alebo žiadajú výlučne kreditné karty.

TIP: Kreditnú kartu s najdlhším bezúročným obdobím vám ponúka ČSOB. Až 55 dní máte na to, aby ste uhradili dlžnú sumu a nezaplatili nič navyše.