Ako funguje kreditná karta?

Vlastniť kreditnú kartu sa oplatí. Pozreli sme sa na jej fungovanie a výhody do detailov.

prečítané do 5 minút

24.1.2024

Čo je to kreditná karta?

S kreditnou kartou sa spája viacero mýtov a nedorozumení. Niektorí veria, že jej používanie automaticky vedie k zadlženiu. Iní si myslia, že je vhodná len na veľké nákupy. Kreditná karta je pritom všestranný finančný pomocník umožňujúci rýchle a pohodlné platenie. Navyše ponúka vychytávky, ktoré oceníte pri cestovaní či nakupovaní.

Pri používaní kreditnej karty nevyužívate vlastné peniaze, ale finančné prostriedky banky. Ide vlastne o typ úverovej karty, ktorá sa neviaže na bežný účet a príslušný úverový limit podlieha schváleniu bankou.

Rozdiel medzi debetnou a kreditnou kartou

Mnohí si v hovorovej reči často nevedome zamieňajú debetnú kartu s kreditnou. Tieto dve, na pohľad takmer rovnaké karty, sa však v mnohom líšia a plnia rozličné funkcie. Debetnú kartu používate každodenne. Slúži na výber hotovosti z bankomatu, platenie v obchodoch či reštauráciách. Pri platbách používate finančné prostriedky na vašom bežnom účte.

Debetnú kartu dostane klient k bežnému účtu v banke a využíva peniaze dostupné na svojom účte. Ide o najrozšírenejší druh platobnej karty. O kreditnú kartu musí klient požiadať. Po splnení podmienok a podpísaní zmluvy môže využívať finančné prostriedky banky, ktoré má vždy poruke.

Pri kreditnej karte vám banka požičia prostriedky, ktoré následne splatíte úplne alebo postupne. Za výber hotovosti z bankomatov kreditnou kartou banka účtuje poplatky. Použite radšej debetnú kartu.

Aké sú podmienky na získanie kreditnej karty?

  • podanie žiadosti o kreditnú kartu online alebo v pobočke
  • dostatočný príjem - schopnosť splácať úverový limit
  • schválenie úverového limitu bankou
  • minimálny vek 18 rokov v čase podania žiadosti

TIP: Kreditnú kartu môžete nechať doma a pohodlne si ju pridať do Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay alebo Fitbit Pay rovnako ako debetnú kartu.

Ako funguje kreditná karta?

Kreditná karta, podobne ako debetná, slúži na platenie v obchodoch aj na internete. Keďže pri kreditnej karte používate peniaze banky, musíte ich vrátiť. Môžete sa dohodnúť s bankou, že vám splátky bude automaticky inkasovať z bežného účtu vedeného v banke alebo budete splácať sami bezhotovostným prevodom na úverový účet ku karte či priamym vkladom hotovosti na úverový účet ku karte.

Ak splatíte požičané peniaze z aktuálneho mesiaca v plnej sume do 25. dňa nasledujúceho mesiaca, neplatíte úroky z požičanej sumy. Ak celú požičanú sumu nedokážete splatiť naraz, môžete si ju rozdeliť do viacerých splátok, avšak minimálne vo výške povinnej splátky. Musíte však počítať s úročením podľa zverejnených úrokových sadzieb.

Bezúročné obdobie využijete, ak uhradíte celú čerpanú čiastku uvedenú vo výpise za príslušný mesiac do dňa jej splatnosti (zaplatíte všetko, čo ste vyčerpali). Ak teda splatíte celú vyčerpanú sumu za predchádzajúci mesiac, neplatíte žiadne úroky a vrátite len toľko, koľko ste čerpali.

Výhody kreditnej karty si zaslúžia pozornosť

Aj keď sa vám nemusí pozdávať mať od banky stále požičané, kreditná karta ponúka viacero benefitov:

Keď niečo náhodou rozbijete

Ak ste tovar zakúpili kreditnou kartou od ČSOB, obavy z chybných kusov, poškodenia alebo odcudzenia tovaru vás nemusia trápiť. Na zakúpený tovar kreditnou kartou Mastercard Standard a Gold sa totiž vzťahuje ochrana nákupu na 12 mesiacov.

Schopnosť predĺžiť život tovaru

Keď kupujete práčku alebo chladničku očakávate, že vám poslúži dlhšie ako dva roky v záruke. Nie vždy to tak dopadne a preto sa rozširujú možnosti, ako sa chrániť. Často sa u obchodníkov s elektronikou stretávate s možnosťou priplatiť si za predĺženú záruku. S kreditnou kartou Mastercard Standard a Gold za predĺženú záruku neplatíte. Keď vybraný tovar nad 60 EUR zakúpite kreditkou, máte automaticky o 1 a pol roka dlhšiu záruku.

A čo návšteva zahraničia?

Kreditná karta si nájde svoje uplatnenie v každom kúte sveta. Dobrým príkladom sú autopožičovne za hranicami Slovenska. Väčšina z nich totiž akceptuje výhradne kreditné karty. Rovnaké pravidlo platí aj pre viaceré ubytovacie zariadenia či rezerváciu leteniek. Ku karte si môžete zriadiť aj cestovné poistenie, čo ocenia všetci dobrodruhovia.

Čakanie na let nebolo nikdy príjemnejšie

S kreditnou kartou Gold od ČSOB môžete využívať letiskové salóniky v Bratislave, Viedni či v Prahe a skrátiť si tak čas do odletu lietadla. K dispozícii máte konzumáciu jedál zo švédskych stolov a bohatú ponuku nápojov. Môžete sa pohodlne usadiť, dobiť si mobil a využiť wi-fi pripojenie.

Výhody kreditnej karty Standard a Gold od ČSOB v skratke:

  • bezúročné obdobie až 55 dní
  • predĺžená záruka na zakúpený tovar o 1,5 roka
  • ochrana nákupu až 12 mesiacov

TIP: Vypočujte si aj podcast Prečo je dobré mať kreditnú kartu?

Zriaďte si kreditnú kartu z pohodlia domova

Kreditnú kartu môžete získať na pár klikov online cez aplikáciu ČSOB SmartBanking alebo internetbanking Moja ČSOB. Po požiadaní vám príde email o spracovaní žiadosti a kartu vám doručíme do 10 pracovných dní. Následne stačí kartu jednoducho aktivovať prvou platbou so zadaním PIN kódu, ktorý nájdete v aplikácii, a môžete sa tešiť z novej kreditky plnej výhod.

Kreditná karta

Finančné prostriedky z kreditnej karty môžete využiť skôr, ako vám doručíme plast. Čerpať ich môžete elektronickým prevodom na váš bežný účet v ČSOB.

Mám záujem o kreditnú kartu